Механизмът за наблюдение на ПАСЕ с България трябва да отпадне
Механизмът за наблюдение на ПАСЕ с България трябва да отпадне / снимка: БГНЕС

Постмониторинговият диалог на ПАСЕ с България трябва да отпадне. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон, съобщиха от прессекретариата на държавния
глава.

Жан-Клод Миньон е на посещение в София за участие в 41-та сесия на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

Държавният глава е посочил, че мониторинговият диалог от 1992 г. и постмониторингът на ПАСЕ с България след 2000 г. изиграха важна роля за демократичните промени в България, за реформата на законодателството и за укрепването на демократичните институции.

Сътрудничеството с ПАСЕ помогна и за изпълнение на политическите критерии за членство на България в ЕС. За изминалите повече от 20 години България постигна значителен напредък във всички области, обект на мониторинг. Същевременно страната ни е единствената държава-членка на Европейския съюз, спрямо която се прилага тази процедура на наблюдение, е припомнил президентът.

С резолюция на ПАСЕ от януари 2013 г. постмониторинговият диалог беше запазен, като областите на наблюдение бяха ограничени до реформата на съдебната система,
свобода и прозрачност на медиите и промяна на Изборния кодекс, пише в съобщението.

Председателят на ПАСЕ Жан-Клод Миньон е подчертал, че към днешна дата е необходимо мониторинговият механизъм на ПАСЕ да бъде преразгледан. Според него целта не е механизмът да бъде ограничаван, а държавите в мониторинг или постмониторинг да не се чувстват дискриминирани. През януари тази година само два
гласа не достигнаха на България, за да бъде прекратена процедурата по наблюдение, е припомнил Миньон.

Затова, е подчертал той, трябва да се помисли за "интензифициране на помощта" и по-ефективно използване на механизмите на Съвета на Европа, без това да се счита за
дискриминация спрямо една или друга страна. "Съветът на Европа е наш общ инструмент и трябва заедно да го подобрим и да го направим по-успешен", е подчертал председателят на ПАСЕ. Той е допълнил, че предстои скоро да бъде определен нов докладчик за България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Президентът Росен Плевнелиев и Жан-Клод Миньон са споделили високата си оценка за мисията на ПАСЕ за наблюдение на предсрочните парламентарни избори през май тази година. Като цяло всички са съгласни, че вотът протече по нормален начин и
докладът на наблюдателите е обективен и балансиран, е припомнил Жан-Клод Миньон.

Постмониторинговият режим на ПАСЕ по отношение на България беше и една от темите, които обсъдиха министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата в Министерския съвет Миньон отбеляза, че страната ни е една от първите, които са се присъединилия към Съвета на Европа през 90-те години. По думите му от тогава България е осъществила огромен скок напред. "Този постмониторингов период няма да продължи безкрайно. Има какво още да се направи. Ние сме готови да помогнем", заяви Жан-Клод Миньон.

"Европейското сътрудничество ще окаже положителен ефект върху страните от черноморската група", отбеляза премиерът Орешарски. Той приветства позитивното отношение на Миньон към страните, които са част от Черноморското Икономическо сътрудничество.

"Желанието ми е тази организация да стане много по-ефикасен партньор на Съвета на Европа. Бих искал да се опрем на тази основа и да работим заедно", отбеляза Жан-Клод Миньон.