/ БГНЕС
Майките на деца с увреждания са готови за масови протести в цялата страна
98948
Майките на деца с увреждания са готови за масови протести в цялата страна
  • Майките на деца с увреждания са готови за масови протести в цялата страна
Нито един депутат от управляващата коалиция не дойде да се срещне с майките от инициативата "Системата ни убива" при палатката до парламента този следобед. Въпреки че протестиращите от няколко месеца майки изпратиха лични покани на всички народни представители, на мястото на срещата дойдоха само десетина - представители на опозицията.
 
След ваканцията: Майките на деца с увреждания посрещат депутатите

За пореден път майките поискаха гаранция, че законите за личната помощ и за хората с увреждания ще бъдат гласувани до 1 октомври и ще заработят от следващата година. Присъстващите депутати споделиха притесненията си, че бюджетната процедура за 2019 г. ще приключи преди приемането на двата закона, и обещаха да направят нужното за финансовото им гарантиране.
 
Протестиращите майки обаче отхвърлиха първоначалните мотиви на управляващите, че няма средства за изпълнение на закона за личната помощ.
 
"Ясно е, че през последния месец се намери финансов ресурс за увеличаване на заплатите на администрацията,намери се ресурс за построяване на нов стадион, предполагам, че ще има финансов ресурс и за приемането на този закон", коментира Кристина Николаева, една от протестиращите майки.
 
Протестиращите майки канят депутатите на среща в палатката си

Председателят на социалната комисия в парламента и депутат от ДПС Хасан Адемов обеща, че веднага след внасянето на закона за хората с увреждания в парламента, той ще бъде разгледан в пакет със закона за личната помощ на първото възможно заседание. Според Адемов дори да има разминаване в сроковете на бюджетната процедура и приемането на двата закона, те ще получат нужното финансиране за догодина.
 
В същото време майките твърдят, че ако законите не бъдат гласувани до 1 октомври, още на следващия ден започват масови ефективни протести в цялата страна.
 
Майките на деца с увреждания се готвят за ефективни протести

Една от тях - Боряна Драганова, отправи предизвикателство към депутатите: "Направете така, че всеки от вас да прекара три дни в едно семейство, където има дете над 18 години с тежко увреждане. И тогава елате да гласувате законите. Сигурна съм, че ще имате друг поглед върху нещата".