/ Дарик архив
Министерството на вътрешните работи (МВР) се отказва от ротацията на пътните полицаи. Това се разбира от публикувания за обществено обсъждане Проект на Инструкция за реда и организация за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение. Причината - всички пътни проверки се осъществяват пред камери на автомобили на КАТ, което е довело до намаляване на корупционния риск.

Промените в Закона за движение по пътищата влизат в ресорните комисии в НС

"Към настоящия момент е създадена организация за оборудване на полицейските наряди, осъществяващи контрол на пътното движение, с технически средства за явно наблюдение и документиране на дейността им, с което на практика се постигат целите за намаляване на корупционния риск", пише в мотивите към предложението за изменение на Инструкцията.

Намаляването на корупцията сред пътните полицаи, осигурява възможност за премахване на ротацията, смятат от МВР. Практиката служителите на КАТ да подлежат на ротация бе въведен, преди години, именно за да се намали възможността за допускане на корупционни престъпления.

Премиерът обеща по-строг контрол по пътищата (ВИДЕО)

Ротацията създава затруднения в структурите с намален щат и непълно щатно обезпечаване, уточняват още от МВР. "С премахването на принципа на ротация на нарядите се цели премахването на затрудненията в структурите с недостатъчно щатен ресурс за осъществяване на пътен контрол", мотивират се авторите на поправката.

Изменението на Инструкцията за реда и организацията за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение ще осигури още привеждане на инструкцията в съответствие с новите положения в Закона за движение по пътищата. Една от новостите е регламентирането на издаването на електронен фиш от пътните полицаи, които ще могат да го принтират "на място".
 

dariknews.bg


Ще се скрият ли отново полицаите в храсталаците?

Очаква се подобряване на дейността по пътен контрол, както и по опазване на обществения ред, създаване на ясни задължения на ръководните служители по отношение на осъществявания ежедневен и периодичен контрол спрямо нарядите, намаляване на водената служебна документация на хартиен носител, а също подобряване на контрола по връчването на издадени административни документи, по-висока ефективност на осъществявания контрол и превантивно въздействие за спазване на правилата за движението по пътищата.

Очакванията са Инструкцията да бъде приета от правителството най-късно през средата на септември. Това означава, че от есента, при проверка на пътя, трябва да се уверите, че пътните полицаи осъществяват задълженията си по начин, който да позволява, както те, така и вие и вашето превозно средство, да попадате в полезрението на монтираните в патрулния автомобил камера.
БГНЕС