/ iStock/Getty Images
Личните лекари не подкрепят идеята за диференцирано заплащане за профилактични прегледи. Това каза за БТА доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Тази идея се обсъжда по време на преговорите между лекарския съюз и здравната каса за анекс към националния рамков договор, допълни той. По думите му това е неприемливо, неправомерно и неиздържано нито от икономическа, нито от професионална гледна точка. 

Профилактичният преглед съдържа определени елементи и има определена стойност. За тази година ние сме предложили стойността му да бъде 25 лева и така беше прието. Сега те предлагат, ако лекарят извърши определен процент профилактични прегледи, те да му се заплатят до определена сума, а ако надвиши, прегледите да се заплащат повече, обясни той. Това не може да бъде стимул за обхващане на гражданите чрез профилактични прегледи. Говорим за цена на лекарския труд, а не за оценка на производителността, ние не произвеждаме обувки, добави доц. Киров. По думите му, ако искат да стимулират лекарите, това не трябва да става за сметка на промяна на основната цена на продукта.

Стимулиране, според доц. Киров, трябва да бъде чрез добавяне на средства над предвидените сега 25 лева, ако са извършени над определен процент прегледи, а не да се променя цената на прегледа. 

Другият проблем е свързан с неявяването на пациентите на профилактичен преглед. Не е работа на лекаря да кани пациентите, добави  доц. Киров. По думите му трябва да се направят кампании, за да могат хората да посетят лекарите си. Той припомни законовите разпоредби, според които трябва да се налагат санкции за неявилите се на профилактичен преглед. Не казвам, че хората трябва да бъдат санкционирани, но не може да се поставят норми на лекарите, каза доц. Киров. 

Той коментира и изискването да се разпечатват документите на хартия, въпреки предстоящата дигитализация на сектора. По думите му изискването за хартиените документи било свързано с поставянето на подписа на пациента. Не е наш проблемът, че за толкова години не се създаде чек карта, добави той и припомни, че в момента пациентите не се подписват никъде, когато получават лекарствата си по електронен път.    
БТА