/ БТА
Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента обсъжда рисковете за България в контекста на конфликтите в Близкия изток. Държавният глава Румен Радев свика извънредно заседание на КСНС на тема „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

Това е десетият КСНС, който свиква президентът, показва справка в интернет страницата на президентската институция, както и втори Съвет, който е на тема Близък изток. Последният Консултативен съвет е на 15 февруари 2022 г., девет дни преди началото на войната в Украйна.

Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност, чийто статут е определен със закон, посочва информация на интернет страницата на президентската институция. КСНС се възглавява от президента на България.

В сряда служебният премиер Димитър Главчев също свика Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток. Ще бъде организиран щаб, който да следи отблизо ситуацията в Близкия изток, няма актуална заплаха за България, заяви Димитър Главчев след заседанието. Председател на щаба ще бъде заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и в него ще бъдат включени представители на всички ресорни министерства и на службите, за да се следи ежечасно информацията и да се вземат бързи и адекватни решения, обясни министър-председателят.

Във вторник с полет от Ливан се прибраха 80 наши сънародници, ден преди това бяха евакуирани 89 български граждани.

"Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака, свързана с процесите в Близкия изток", заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическата мисия, така че да гарантираме сигурността на служителите и районите, в които те се намират, съобщи вътрешният министър. Имаме засилени мерки за сигурност и по други места, но това е продиктувано от превантивния елемент, обясни още той.

След двата евакуационни полета, които бяха осъществени в рамките на по-малко от 48 часа, в Бейрут и в Ливан имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират, каза заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. За тяхната евакуация се търсят и разглеждат различни варианти, включително с държави-партньори и съюзници, обясни Шекерлетова.

Във вторник 15-членният Съвет за сигурност на ООН се събра, след като Израел уби лидера на "Хизбула" и започна сухопътна операция срещу ливанското движение, а Иран атакува Израел, което породи страхове от избухване на по-голям конфликт в Близкия изток.

♦ Членове на КСНС

Членове на КСНС са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на финансите, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", началникът на отбраната, председателят на Държавна агенция "Разузнаване", секретарят на Съвета по сигурността и по един представител от всяка парламентарна група, гласи законът за КСНС.

В зависимост от обсъжданите въпроси по решение на Консултативния съвет за национална сигурност за участие в заседанията му могат да бъдат привличани и други държавни и политически лица.

КСНС обсъжда въпроси и изготвя становища и предложения, свързани с политиката за националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, обществения ред и правата и интересите на българските граждани и действията при възникване на опасност за националната сигурност. Цел на Консултативния съвет е постигането на политическо съгласие и единодействие по приоритетни теми на сигурността и отбраната на страната.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС