Хората около Зафиров оттеглиха регистрацията на БСП за вота, направена от приближените до Нинова
Коалиция „БСП - Обединена Левица“ внесе документи и 9999 подписа в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в изборите на 27 октомври.

"Развълнувани, мокри, изпълнени с оптимизъм и надежда, отговаряйки на повика на времето, отговаряйки на историческия момент, на надеждите на стотици хиляди, даже бих казал милиони български граждани за реална алтернатива, регистрирахме коалиция от партии „БСП - Обединена Левица“, която дава своята ясна, категорична заявка за участие в предстоящите парламентарни избори и за отличен резултат", каза пред журналисти изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

По-рано изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров дойде в Централната избирателна комисия (ЦИК), за да дерегистрира БСП като партия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.  

"Тук сме, за да отменим вчерашната незаконна регистрация", заяви Зафиров пред журналисти. Той добави, че реалната регистрация съгласно закона, правилата, нашия устав и предварително направените заявки ще бъде направена след днес, когато ще се регистрират като коалиция "БСП - Обединена Левица".

На 9 септември приближените до Корнелия Нинова - Георги Свиленски и Иван Ченчев решиха да подадат документи за регистрация на партията в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните избори на 27 октомври. 

"Направили сме всичко по закон. Дадохме перспектива и дадохме възможност българските социалисти да гласуват", заявиха пред журналисти Свиленски и Ченчев и бяха категоричен, че те все още са членове на партията, въпреки че на 1 септември Националният съвет на БСП изключи тях и Корнелия Нинова от лявата формация.

Георги Свиленски беше категоричен, че не може да се случи ситуация като при ДПС.

„БСП е едно. В актуалното състояние ясно е записано кой представлява партията, няма двама представляващи, има един и това е Корнелия Нинова“, каза той. 

„Внесените в ЦИК документи за регистрация на БСП от Свиленски и Ченчев – лица, които вече не са членове на БСП, представляващи Корнелия Нинова, която вече не е нито председател, нито член на БСП, с подписка, която не е събрана от легитимните местни структури на партията, е опит съзнателно да се навреди както на БСП, така и на широката лява коалиция. Това се прави в интерес на сили, които не искат да има силна българска левица”, посочиха още вчера от Изпълнителното бюро на партията.

По думите им „легитимното ръководството на БСП ще пристъпи към регистрацията на КП „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” за участие в предсрочните парламентарни избори веднага щом Върховният касационен съд след заседанието си оповести своето решение по вписването на Атанас Зафиров като изпълняващ функциите председател на БСП”.

Днес пък Софийският градски съд вписа в Регистъра на политическите партии промените в представителството на БСП. С решение от 9 юли, потвърдено преди ден от Върховния касационен съд, Корнелия Нинова е заличена като председател и представляващ БСП. Политическата партия вече се представлява от Атанас Зафиров, който е заместник-председател и е определен за и.ф. председател на БСП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня