/ iStock/Getty Images
КНСБ предупреди, че са необходими промени, които да защитават работещите от вкъщи - трябва да се уреди законодателно правото на изключване на работника след края на работния ден, да има промени, свързани с гарантиране на безопасността при работа, както и да се гарантира, че работодателите плащат разходите за работа от дома, което в момента не се случва. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, на която беше представен доклад на КНСБ за нарушение на трудовите права.

Експертите обръщат внимание в доклада и на хоум офиса по време на пандемията.

Епидемична обстановка повишава риска от злоупотреби с трудовите ни права

По думите на лидера на КНСБ много от промените могат да се случат през колективното трудово договаряне, но за правото на изключване е необходимо законодателно уреждане. Това вече се е случило в Германия и Франция.

Президентът на КНСБ предупреди, че склонността за самоексплоатация на работещите от вкъщи е налична, наблюдават се и депресивни състояния.

От КНСБ смятат, че в колективните трудови договори могат да се заложат и компенсаторни механизми под формата на допълнителни почивки и отпуски за хората, които работят допълнително от вкъщи.

Удължават пет социални и икономически мерки заради пандемията

Общо 1572 сигнала, свързани с нарушаване на трудови права, са подадени през 2020 година в КНСБ. Те са част от данните, разгледани и анализирани в шестия годишен доклад за нарушения на трудовото законодателство, изготвен от конфедерацията. Сигналите са показателни за основните форми на погазване на синдикалните права на работещите.

При сигналите за нарушения, подадени към КНСБ през 2020 г., най-голям дял имат сигналите за нарушения, свързани с неизплащането на работни заплати - 25 на сто, следвани от сигнали, свързани с работното време, почивките и отпуските - 24,7 на сто, за неспазване на осигурителните права - 19,3 процента, за колективното трудово договаряне - 14,7 на сто и др.

Сметките за отопление скачат заради работата вкъщи. Вижте с колко (ВИДЕО)

Продължава да е голям процентът на нарушенията, свързани със сумираното изчисляване на работното време.

По думите на Пламен Димитров през последните пет години по информацията от ГИТ се отчита намаление на нарушенията на трудовото законодателство, но според синдикалистите самите проверки също намаляват. Затова от КНСБ искат разширяване на капацитета на ГИТ, повече трудови инспектори, както и да се обръща внимание на нарушение основни синдикални права - на сдружаване, на колективно трудово договаряне и др.
БТА