/ iStock/Getty Images
Кинезитерапевти използват протестите на медицинските сестри, за да станат лекари
101329
Кинезитерапевти използват протестите на медицинските сестри, за да станат лекари
  • Кинезитерапевти използват протестите на медицинските сестри, за да станат лекари
Кинезитерапевтите използват протестите на медицинските сестри, за да прокарат техни опити да станат лекари. В това са убедени лекарите по физикална и рехабилитационна медицина, които днес на своя пресконференция се обединиха около тезата, че кинезитерапевтите от години се опитват да изравнят статута си с този на лекарите.
 
Медицинските сестри продължават с протестите

Проблемите ни са с този тип специалисти - дали са инструктори, дали са методисти, кинезитерапевти, или някакви имена, които се използват от световни организации, които имат корен в САЩ, където обучението е коренно различни и на лекари, и на терапевти, от това, което се провежда в Европа. "Най-грозно е, че тези специалисти възседнаха стачката на медицинските сестри, за да прокарат техни опити да станат лекари, които опити са от години", коментира доц. Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница за рехабилитация за Детска церебрална парализа.
 
"Ние сме лекари по физикална медицина и рехабилитация. Рехабилитацията е глобален процес, физикалната медицина е част от него. Лекарите правим диагностика", акцентира доц. Чавдаров.
 
Началните заплати на медицинските сестри стават 950 лв.

"Един терапевт не може да прави диагностика. Терапевтът може да прилага тестове, лекарят прави диференциална диагностика. Защото ние виждаме в гората всички дървета, не виждаме отделното дърво и не се грижим само за него. Защото едно дете с церебрална парализа може да има и епилепсия и трябва да знаем как да постъпим. В тесните зони на взаимодействие с пациента събираме съответния екип от специалисти - лекар по физикална медицина, лекар невролог, който да подскаже какво неврологично лечение на епилепсията да включим", даде пример докторът.
 
"Хубаво е да се разбере, че пациентът се нуждае от комплексна рехабилитация, не от малко физиотерапия. Често пъти неврологът казва "Идете там да ви направят малко масаж и гимнастика", а аз питам - спортна или художествена гимнастика ще правите с бебето", посочи още доц. Чавдаров.