Катастрофа с военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA стана край Трета авиобаза „Граф Игнатиево” у нас в обедните часове, съобщиха от Министерство на отбраната (МО). В момента се провежда спешно разследване и официалната информация от институциите е изключително оскъдна. 

В 16:00 ч. на брифинг пред медиите стана ясно, че двама офицери пилоти са загинали при катастрофата. Това каза пред журналисти премиерът Димитър Главчев. Той изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Двама пилоти са загиналите при катастрофата с военен самолет край „Граф Игнатиево”

Това, което се знае още, е, че инцидентът е станал край „Граф Игнатиево” по време на подготовката за утре, за когато бяха предвидени авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто. 

"За голямо съжаление не можем да дадем много информация. Група, която разследва инцидента, вече трябва да е на място и да каже какво се е случило. Инцидентът е станал при подготовката на авиошоуто, взети са всички мерки", заяви в първите часове медийният съветник на министъра на отбраната Евелина Бранимирова. 

Вижте кадри от падането на самолета на Граф Игнатиево

Екип от военни прокурори и следователи, съвместно със служба „Военна полиция“, започва разследване за установяване причините и обстоятелствата за възникналия тежък инцидент. За образуваното досъдебно производство е информиран и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели, както и на всички длъжностни лица, съпричастни към планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника.

Ще бъде иззета цялата документация, относима към случая. Предстои назначаването и на множество експертизи.

„Самолетът L-39 ZA, разбил се край авиобаза „Граф Игнатиево”, е учебно-тренировъчен. Той е двуместен. Доставен е за пръв път в България от бивша Чехословакия, получили сме 36 броя. Те са намалели поради по-малката численост на ВВС. Само 3-4 от тях летят в момента, тъй като липсват средства и желание за ремонт”, обясни авиационният журналист Димитър Ставрев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня