/ ВМРО
Лидерът на ВМРО и бивш министър на отбраната Красимир Каракачанов реагира остро на търсената от Скопие помощ за подкрепа от Гърция по отношение на членството на РС Македония в ЕС.

Заев иска помощ от Гърция за намиране на решение на проблемите с България

Каракачанов се обърна към северномакедонския премиер Зоран Заев с думите: "Друже Заев, аз лично поне 20 пъти съм Ви го казвал и най-братски предупреждавал, че ако Вие не промените отношението си към България и не прекратите тормоза над българите в Македония - ветото е неизбежно. Вие, уж го разбирахте, уж казвахте, че щели да се променят нещата след изборите Ви, след референдума Ви, след еди-какво си и накрая - едно голямо нищо! Надявахте се, че с Вашите селски тарикатщини ще ни излъжете, че българите пасем трева".  

На 13 май  македонският сайт Алсат съобщи, че Зоран Заев е поискал помощ от Гърция за намиране на решение на проблемите с България.

Заев: Убеден съм, че с България ще намерим решение до юни

"Кой Ви е учил толкова много да подценявате българите и да си мислите, че някой в София ще Ви се върже и подпише празен чек, а Вие да продължавате да не спазвате Договора за добросъседство и да градите Вашата държавност на база на омраза срещу всичко българско.

Отишъл вчера Заев при гърците, които двадесет и кусур години блокираха Македония за всичко, за което можеха, за да им иска подкрепа срещу България. Казал също, че българската позиция била, внимавайте - смешна", написа още Красимир Каракачанов в профила си във Фейсбук.