Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро и това се очаква да стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година. Когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията и рисковите групи - хората над 60 години, хората с хронични заболявания и болните с ракови и хематологични заболявания. Това заяви пред NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

„Разчитаме много на ваксината срещу COVID-19. Това е един от начините за овладяване на респираторните вирусни инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение”, каза той.

Професорът коментира и руската ваксина: „Всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор. Има светлина в тунела”.

„Разумните хора вече знаят какви са правилата - 90% ги спазват, 10% не ги спазват. Маската е най-добре да е на лицето на този, който може да зарази. Затова и маските на някои места са задължителни ”, коментира Кантарджиев и препоръча в днешния празничен ден хората да са навън, но да спазват разстоянието и да избягват да се прегръщат и целуват.

По повод наближаващия 15 септември и новата учебна година по време на пандемия, професорът посочи няколко много важни акцента: 

"Там, където се събират много и различни ученици - в междучасията в коридорите, е хубаво да има маски. Лошото е, че когато направиш строги мерки към малките, първата им работа ще е да започнат да си разменят маските, защото на един ще е жълта, на друг много ще му хареса тази жълта, пък друг ще има синя... ", каза Кантарджиев.

Професор Кантарджиев коментира и високата смъртност, която напоследък се наблюдава у нас, а също и по-големият брой на заразени лекари и медицински служители:

„Преди 4 седмици наистина много млади хора се заразиха на балове, на нощни заведения, на публични прояви без дистанция и спазване на правила. За съжаление, тези млади хора заразяват възрастни. Тези възрастни се заразяват и се е повишила смъртността. Слава Богу, обаче, вече трета седмица имаме намален брой на случаите. Но тъй като заболяването е с продължителност около 10-15 дни, когато е тежко, това обяснява в момента намален брой нови случаи, но един висок брой на починалите“.

По думите му, когато времето застудее и стане по-влажно, нещата вероятно ще се влошат.

Няма нужда да се затваряме вкъщи, но трябва да се научим да носим маските“, посочи още веднъж той.

Професорът обясни и един любопитен факт, свързан с тютюнопушенето:

„През пролетта излезе едно много интересно проучване за рисковите заболявания, които съпътстват коронавируса и за кого е най-опасен. Оказа се, че тези, които пушат, са в по-нисък риск. Защото пушенето с години води до там, че по-малко рецептори на този вирус има в клетките на пушачите. Това означа, че който си пуши, да продължава да си пуши“.
nova.bg