В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това каза за Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксинацията срещу коронавируса. По думите му сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират.

Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши, каза още професорът. И отчете, че от началото на седмицата продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души.

Броят на ваксинираните в България е обидно нисък за европейска държава, категоричен беше Кантарджиев.

„Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно
ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента“, прогнозира Кантарджиев и отново призова хората да се ваксинират. 

Кантарджиев изброи трите най-важни неща, които трябва да се знаят за ваксините:

1. Предпазват и от Делта варианта на COVID-19. "Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани факти да
направят нещо ужасно – я вижте колко са случаите примерно в Израел", каза още той.

2. Седем души на хиляда преболедували могат да повторят инфекцията. За сравнение, около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко.

3. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията, каза още Кантарджиев.