/ Thinkstock/Getty Images
Камбанен звън в големи столични храмове ще отбележи 100 години от края на Първата световна война - така България ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината, съобщават от британското посолство.
 
Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена от правителството на Германия.
 
България, наред с други страни, ще се включи с ударите на камбани на големи църковни храмове днес в 13:00 ч. местно време. С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на Голямата война и постигнатия мир, се посочва в съобщението.
 
Отбелязва се, че символиката на камбанния звън е свързана с това, че на 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани във Великобритания, замлъкнали през Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие.

Радев: Тържествата в Париж са повод да осмислим горчивите уроци от изминалото столетие

 
С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои от 11.30 ч. в столичния храм "Свети Мина", се посочва в съобщението.
 
Посолствата на Великобритания, Ирландия, Германия, Италия и Франция в България ще отдадат днес почит на загиналите с годишна възпоменателна церемония на територията на своите военни гробове на Централните софийски гробища, информират инициаторите.

Макрон и Меркел откриха паметна плоча за 100-годишнината от края на Първата световна война
БТА