/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел откриха заедно паметна плоча за примирието от 1918 г. на церемония на Поляната на примирието в Северна Франция, където бе отбелязан краят на Първата световна война, предадоха ДПА и Франс прес.
 
Това е първият път от 1945 г., когато на Поляната на примирието се срещат френски президент и германски правителствен ръководител. На тази поляна в гората на Компиен на 11 ноември 1918 г. във вагон-ресторант съюзниците и Германия подписват примирието, сложило край на конфликта, който е взел 18 милиона жертви.

Меркел и Макрон
БГНЕС

Паметната плоча бе поставена пред съществуващия надпис, който определя поляната като мястото, където "престъпната горделивост на Германската империя бе победена от свободните народи, които се надяваше да пороби".
 
Новата паметна плоча носи следния надпис на френски и немски:
 
"На стогодишнината от примирието от 11 ноември 1918 г. Еманюел Макрон, президент на Френската република, и Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия, потвърдиха тук ценността на френско-германското помирение в служба на Европа и мира."

Меркел и Макрон
БГНЕС

Двамата лидери се прегърнаха за кратко преди да положат венец на паметника, а след това застанаха мирно за тръбния зов за загиналите и националните химни на двете страни. Церемонията завърши с детски хор, който изпълни песен в прослава на мира с мелодията на европейския химн.
БТА