/ ThinkStock/Getty Images
Как може да се подобрят родилните грижи у нас?
99824
Как може да се подобрят родилните грижи у нас?
  • Как може да се подобрят родилните грижи у нас?
За проблеми в отношението и грижите спрямо родилки в родилните отделения алармират неправителствени организации. Тази седмица в здравното министерство бяха внесени над 16 000 подписа с апел за по-добри родилни грижи у нас.
 
Широката общественост рядко разбира за отношението към жените по време на раждане, защото често родилките не го споделят дори с мъжете си, казва Диляна Горова, която е родила два пъти в САЩ и един път в България. Тя е сред организаторите на инициативата на сдружение „Родилница” за събиране на подписи в името на по-добрата родилна грижа.

16 000 подписаха за подобряване на родилните грижи у нас
 
"Често санитарките причиняват сериозни травми с грубо отношение, без да пипат жената или да прилагат интервенции. Но жената в този момент е много уязвима, хормоните са в абсолютен безпорядък. Единственото, към което тя се стреми, е да опази детето си и тогава е готова на всякакви физически или психически мъки. Това е много особен момент. Аз самата също не мога да повярвам, че съм позволила някои неща и съм мълчала. Сега, ако ми кажат това, което са ми казали в болницата, ще реагирам по друг начин", посочи Горова.
 
Асоциацията на българските дули е една от организациите у нас, които активно работят в посока подобряване на условията, в които се случва едно нормално раждане. Дулата е специален придружител, който оказва емоционална подкрепа на майката и се старае да намали нивата на стрес в този ключов момент от нейния живот.

Жена роди вкъщи, лекуват бебето от инфекция

Според Мирослава Филипова от асоциацията въвеждането на единен акушеро-гинекологичен стандарт би било от полза както на родилките, така и на медицинския персонал в болниците: "Най-хубавите раждания са, и майките са най-удовлетворени тогава, когато те са съпровождани от акушерки до момента, в който раждането се развива физиологично и нормално. Ние смятаме, че с тази организация, която в момента съществува, освен акушерките винаги да има присъстващ лекар, акушерките са ограбени от своите най-големи компетенции - воденето на физиологично раждане.  Тази организация води до патологизиране на раждането, един вид прави се превенция на нещо преди още то да се е усложнило".
 
Тази седмица до здравните власти бяха внесени над 16 000 подписа с искане за подобряване на родилните грижи у нас. Организаторите за пореден път настояха за хуманно отношение към родилките и следване на световните стандарти за родилна помощ.
 
Какъв е пътят към подобряване на родилните грижи, чуйте в репортажа в прикачения звуков файл