/ iStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването отговаря на въпроса как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени толкова бързо.

Бяха направени огромни инвестиции с цел бързо разработване на ваксини срещу COVID-19. Учените успяха да ускорят някои части от процеса, като съчетаха различни фази на клиничните изпитвания, или проведоха някои изследвания по едно и също време. Европейската агенция по лекарствата започна преглед на данните от изпитванията още преди дружествата да поискат от нея да разреши ваксините им, обясняват от министерството.

Митове и истини за ваксината срещу COVID-19

Според здравното министерство учените са използвали досегашния опит - някои ваксини срещу COVID-19 бяха разработени с помощта на същите методи като при други ваксини. Това означава, че ще бъде по-лесно да се използват съществуващите съоръжения за масово производство на ваксини срещу COVID-19.

Официално: 6 факта за ваксините, които трябва да знаем

Но някои ваксини срещу COVID-19 са разработени с помощта на нови методи, които могат да увеличат обема и скоростта на производството в сравнение с други видове ваксини, добавят от ведомството.

Дружествата увеличават капацитета си да произвеждат бързо милиони дози одобрени ваксини срещу COVID-19, поясняват още от министерството.
БТА