/ / Thinkstock/Getty Images
Как хомеопатите отговориха на БАН?
96218
Как хомеопатите отговориха на БАН?
  • Как хомеопатите отговориха на БАН?
Изключително засиленият интерес на хората към лечение чрез хомеопатия е причина за периодичните атаки срещу практикуването й - коментарът направи д-р Дора Пачова, лекар-хомеопат с над 25-годишна практика и председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.
 
Тя отговори на исканията, отправени от авторитетни представители на БАН, за забрана на преподаването на хомеопатията в медицинските университети у нас. Д-р Пачова посочи, че има научни доказателства за ефекта от хомеопатията и че ако българските лекари не изучават възможностите й, това ще лиши българското население от един инструмент за лечение.
 
БАН иска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети

Според д-р Дора Пачова писмото на академиците от БАН е част от кампания срещу хомеопатията, организирана от група хора с ключово име "Скептиците". Причината - интересът на пациентите към този метод на лечение. "Това не се харесва на определени среди и съответно трябва да бъде спряно", твърди тя.  
 
В отговор на твърдението на учените от БАН, че няма сериозни доказателства за ефекта от хомеопатията, д-р Пачова посочи, че излизат все повече изследвания, които доказват такъв ефект.
 
Хомеопат: Здравната ни система не е дорасла за хомеопатията, защото тя е изкуство

"Примерно клинични проучвания, които показват, че един отит в детска възраст може да бъде еднакво добре излекуван с хомеопатични лекарства или с антибиотик. И този резултат е статистически доказуем и няма общо с плацебото. Едно дете го боли ухото, вие не можете да му внушавате, че ухото не го боли", коментира тя.
 
Към момента хомеопатията се изучава по избор в специалностите медицина и фармация, с кратко въведение в същността на метода, обясни д-р Пачова. Според нея това трябва да се разшири, защото може да бъде само от полза за лекарите.
 
Специалисти в областта: Хомеопатията у нас непрекъснато е обект на подмолни атаки

"Ако това не се преподава, ако българските лекари не са запознати с метода, ние лишаваме населението от един инструмент. Лишаваме населението от това компетентни лекари да могат да предписват хомеопатичните лекарства", обясни д-р Пачова.
 
Според Закона за здравето хомеопатията може да се практикува от всеки човек, завършил медицина или дентална медицина. Кабинетите по хомеопатия подлежат на регистрация и контрол от съответните органи, а хомеопатичните лекарства се регистрират като лекарствени средства и отговарят на изискванията за документиране на всички събития и реакции, както традиционните лекарства.