Как да различим българския мед от китайския?

/ ThinkStock/Getty Images
Цената на меда от тазгодишната реколта скочи с 20 % заради високата смъртност при пчелите. От браншовите асоциации твърдят, че употребата на пестициди води до загуба на пчелни семейства, съобщи БНТ. Според пчеларите, около 1/3 от продуктите на пазара у нас нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед, който има по-лоши показатели.

Внасяме 5000 тона китайски мед годишно, цената на българския скача с 20%
 
Изключително висока смъртност при пчелите се наблюдава през последните месеци у нас, съобщи Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари. По думите му загубата на пчелни семейства на много места е около 60 на сто, а в някои райони в Русенско достига и 100 %. Затова и добивите са по-малко, а медът поскъпна с около 2 лв. за кг.

Медът може да поскъпне с до лев за килограм

Докато цените на дребно растат, тези на едро не са се променили. Дори има тенденция на лек спад заради вноса на китайски и украински мед, който е с по-лоши показатели. "Европейската комисия разреши безмитен внос на китайски и украински мед и това рефлектира веднага", посочи Николай Куманов. Българският, румънският и сръбският мед са най-качествени от целия свят заради разнообразната растителност... Много от страните, които купуват от нас мед, предимно Германия, го използват за овкусяване на внесен от тях от Китай и Украйна мед.

Пчелари: Браншът ни е пред колапс
 
"Ние не сме привърженици на този безмитен внос от Украйна, защото удря по цените на едро на пчелния мед в България. Това затруднява българските пчелари, това затруднява и нас като преработватели и търговци, защото изпитваме остра конкуренция от евтиния украински мед в ЕС. По качество украинският мед е сходен на българския слънчогледов мед и много от контрагентите ни предпочитат да платят една цена с половин евро по-ниска, отколкото за българския мед, при сходни качества на украинския с българския слънчогледов", коментира Румен Милев - председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти.

Свойства на меда, за които не подозираме

Как да разберем дали купуваме чист български мед или смесен с китайски или украински? Според специалистите, когато медът е смес, по закон това задължително трябва да е записано на етикета. Така че прочетем ли подобен текст, това автоматично означава, че купуваме смесен мед. За да сме сигурни, че медът е истински,  най-добре е да го купуваме от познат пчелар, но това не винаги е възможно.

Ще се отразят ли проливните дъждове на добива на мед?

"В домашни условия най-лесно може да се установи дали е истински или не, като от меда се вземе една лъжичка и се разтвори във вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова неговата консистенция е по-хубава... Ако се разтвори във водата за 10 - 15 сек., със сигурност не е истински мед", обясни Николай Куманов.

В Европейската седмица на пчелите, експерти в Брюксел коментираха, че 30% от меда, който се предлага на пазара, няма необходимите качества.