Министерският съвет публикува мотивите, с които е взето решението за освобождаването на Димитър Георгиев от длъжността председател на ДАНС. По предложение на кабинета и с указ на президента, на негово място бе назначен Пламен Тончев

Сред тях са дългият неплатен отпуск, който Георгиев беше заявил. 

„Предложението за прекратяване на пълномощията на г-н Димитър Здравков Георгиев като председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ кореспондира с необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес“. Това се казва в мотивите, публикувани в Информационна система за правна информация на Министерски Съвет. 

Радев подписа указа за смяната на шефа на ДАНС

И още от мотивите : Подадената молба за отпуск в периода от 07.05.2021 г. до 06.09.2021 г. (123 дни) е демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство.

„Това дава основания да се допусне, че г-н Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“, се казва още в документа.

Сменят шефа на ДАНС 

„Със своето поведение и действия Димитър Георгиев накърнява престижа на Държавна агенция "Национална сигурност", призвана да изпълнява политиката по защита на националната сигурност“. 

 Мотивите за предложението на кабинета: