Димитър Георгиев
Димитър Георгиев / ДАНС
Отстраненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев с първи коментар след новината от служебния премиер Стефан Янев, че той ще бъде предложен да бъде освободен с президентски указ.

"Лично влязох в Министерския съвет, подадох документите да прекратя отпуската си", посочи той пред журналисти.

Георгиев допуска, че неговото отстраняване във връзка с разкритията на руски шпионски мрежи в България. "Работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност", посочи той.

Сменят шефа на ДАНС

"Прекратих си отпуската на петия ден. Ще си тръгна с гордо вдигната глава от агенцията, за перфектно свършената работа с прокуратурата и службите за сигурност. Бяха направени много операции срещу олигарсите. Шпионският скандал и олигарсите бяха нещо, което не беше пипано с години", коментира той.

На първата покана от страна на служебното правителство се е отзовал неговия заместник, а на следващата е отишъл той лично да прекрати отпуската си.

По отношение на казуса с подслушванията на политиците, Георгиев уточни, че това е чувствителна и класифицирана информация, по която има досъдебно производство и уточни, че Бюрото по контрол на СРС-та ще оповести резултатите от проверките.

По думите на Георгиев, той е докладвал вече на служебния премиер относно казуса с подслушванията.

Борисов за смяната на шефа на ДАНС: Никога повече няма да разкрият руски шпиони у нас

По-рано стана ясно, че Министерският съвет е приел решение да предложи на президента Румен Радев да освободи от длъжност Димитър Георгиев като председател на ДАНС. Новината беше съобщена от служебния премиер Стефан Янев на брифинг.

"С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той приема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон". Така Янев обясни мотивите за решението. Наследник на Георгиев ще бъде Пламен Тончев, служител на ДАНС, директор в момента на тяхна регионална структура. Това обаче може да стане едва след като Радев подпише и обнародва указ за тази цел.