/ БТА
Западни медии пишат за проведените на 11 юли предсрочни парламентарни избори в България

"Без ясен победител на изборите. Резултатите потапят балканската страна в още по-дълбока несигурност след предишния вот през април, който не излъчи управляващо мнозинство", пише американското издание "Политико". Медията се пита дали тези избори възвестяват края на една ера или вещаят нови тревоги. "Политико" цитира анализатори, които казват, че е малко вероятно бившият премиер Бойко Борисов да се върне на власт, но прогнозират, че следващото правителство може да е нестабилно и краткотрайно.

ЦИК при над 95% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС с малка преднина пред „Има такъв народ“

Радио Свободна Европа/Радио Свобода пише, че първоначалните резултати дават предимство на антиелитната партия "Има такъв народ" (ИТН) пред партия ГЕРБ на Бойко Борисов. "Нови обвинения в злоупотреба с държавни средства от администрацията подкопаха подкрепата за ГЕРБ", казват още от изданието.

"ИТН, либералната "Демократична България" и ориентираната към реформи "Изправи се! Мутри, вън!" обаче може да не получат необходимото мнозинство и да бъдат принудени да търсят подкрепата на някои членове на Българската социалистическа партия или на Движението за права и свободи", допуска базираната в Прага медия, финансирана от правителството на САЩ.

Първи коментари на политическите лидери

Германското държавно радио и телевизия Дойче веле пише на сайта си, че десноцентристката партия ГЕРБ и антисистемният ѝ опонент ИТН, оглавяван от телевизионния водещ, превърнал се в политик, Слави Трифонов, са рамо до рамо в проучванията. Вторите за три месеца парламентарни избори в България отново не излъчиха ясен победител, отбелязва медията и цитира анализатори, че шансовете на ГЕРБ да формира ново правителство са нищожни.

"Изборите в България възвестяват парализа", прогнозира британският ежедневник "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че това се дължи на факта, че протестните партии не са успели да спечелят заедно мнозинство.

След изборите – спокойна нощ в „Арена Армеец“ при предаването на протоколите (ВИДЕО)

"Певецът Слави печели парламентарните избори в България", извежда в заглавие френският вестник "Монд". Изданието пише, че българският певец - звезда и бивш телевизионен водещ е успял да направи това без или почти без да води предизборна кампания. "Загубата на Бойко Борисов обаче оставят след себе си в България един разпокъсан, както никога досега, политически пейзаж, на фона на рекордно ниска избирателна активност, в който няма да е лесно да бъде формирана управляваща коалиция", прогнозира "Монд".

Швейцарският вестник "Тан" пише, че "популистката партия на Слави Трифонов прави пробив". Изданието цитира думите на лидера на ИТН, че е време за довършване на започнатата задача "да се промени изцяло модела на управление".
БТА