"Диалогът трябва да се възстанови като норма в политиката", това каза в кулоарите на НС съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

За нас най-важното е, че стъпваме на програмата, която бе разработена като част от усилията за реализиране на първия мандат от страна на Продължаваме Промяната", заяви Иванов. 

"Това фактически е втори опит за реализация на първия мандат", каза още Иванов. 

"До края на деня ще обсъдим и уикенда ще обсъдим предложенията, които са постъпили и съм сигурен, че ще намерим на този етап подходящи решения. Следващата седмица ще бъде по-трудния етап, и то не просто от гледна точка на персоналните въпроси, които ще обсъждаме", допълни Иванов и каза, че персонален състав на кабинета не е коментиран.

"Това, което мене наистина ще ме интересува, систематично усилие, онези организационни проблеми и дефицити, които имаше миналата конструкция, как ги променяме. Миналият път ние не изградихме добър механизъм за взимане на решения авансово. Миналият път ние не изградихме добър механизъм за взимане на решение авансово. Имаше много ситуации, от които възникнаха напрежения и конфликти, защото имаше решения, които бяха взети без предварително решение", каза Христо Иванов. 

Нинова: Светят ми всякакви лампи, но целта е да гарантираме сигурност на България

"Страната я очаква тежка зима и тука всички фактори са съгласни с това и тази политическа зима изисква управляемост, а не следващ етап на политическа криза. Затова колкото и да е трудно, каквито и спорове да има, да опитаме отговорно да  сформираме работещ кабинет", допълни Иванов. 

Реконструирането на четворната коалиция и петорна ще отнеме политическо време и търпение, заяви Христо Иванов.

По думите му, номинираният за кандидат за премиер трябва да има много по-голяма роля за сформирането на Министерски съвет като екип.

Не е достатъчно само да кажеш „аз имам доверие на този човек”, каза Иванов.

"6 месеца е минималният срок, за който си струва да се сглоби кабинет. Така че, да си поставим минимални цели, пък поне веднъж процесът да не ни изненада", каза Иванов на въпрос за хоризонта на кабинета, предвид изготвената управленска програма за следващите шест месеца.

Вътрешната политика, всичко от тук нататък, ще бъде коалиция, ще трябва да се научим да го правим това нещо. Диалогът трябва да се възстанови като норма в политиката, каза още съпредседателят на ДБ.
БГНЕС