Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС
Апелативният специализиран наказателен съд остави без уважение искането на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова за промяна на мерките им за неотклонение.

Иванчева поиска да види Гешев, но съдът й отказа

Към момента те са задържани под „домашен арест“, но след като днес делото им стартира на втора инстанция, поискаха да им бъдат наложени по-леките мерки „парична гаранция“ или „подписка“.

Многото аргументи, които изтъкнаха в съдебната зала техните адвокати, бяха свързани със здравословното им състояние и необходимостта да посещават прегледи и лечение, с възможността да се включат активно в предизборната кампания за местния вот, както и да работят, защото от около година и половина след ареста им са останали без трудови доходи.

Десислава Иванчева отново на съд (ВИДЕО)

Най-тежко се оказа здравословното състояние на третия обвиняем по делото – бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Според неговия защитник е страда от бързо прогресиращо заболяване, водещо до трайна слепота и необходимост от трансплантация на роговица. Освен това Дюлгеров се оплаква и от проблеми със сърцето, както и високо кръвно.

Според съдa обаче всички обстоятелства от социално, професионално и здравословно естество са взети предвид при налагането текущата мярка, затова реши да остави и тримата под „домашен арест“.

Не регистрираха Десислава Иванчева за кметските избори

Иванчева и Петрова бяха осъдени на първа инстанция от Специализирания наказателен съд на 20 и 15 години затвор след повдигнато обвинение за подкуп в особено големи размери. Със същия съдебен акт присъда 12 години „лишаване от свобода“ получи и Петко Дюлгеров, който според събраните от държавното обвинение доказателства е посредничил при получаването на парите.

Днес делото тръгна на втора инстанция, а следващото съдебно заседание по него ще бъде на 20 ноември.