/ БГНЕС
Преди това осъдената на първа инстанция бивша кметица на Младост настоя за отвод на съдебния състав
Осъдената на първа инстанция на 20 г. затвор за корупция бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева изяви желание да види в съдебната зала зам.главния прокурор Иван Гешев, но съдът й отказа.

Още в началото на днешното заседание задържаната под домашен арест настоя и за отвод на съдебния състав, който бе обвинен от нея в пристрастие.

Делото срещу Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова е на апелативна инстанция, след като спецсъдът ги осъди на по 20 и 15 години затвор, след повдигнато обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери.

Иванчева и Петрова настояха в залата да бъде разпитан прокур Иван Гешев, за да обясни в какво процесуално качество е присъствал на ареста пред сградата на Министерството на спорта, извършен през 2018 г. 

Съдът допусна само някои от направените искания, а по отношение на разпита на прокурор Гешев постанови отказ.

Според съдия Георги Ушев ноторно известен е фактът, че към момента на специализираната операция по задържането той е бил заместник на главния прокурор, а като такъв няма никаква пречка да присъства на нея. Той пък бе нарочен от адвокатите на осъдените. Още в самото начало на днешното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд, защитниците на Иванчева, Петрова и Дюлгеров поискаха отвод на целия съдебен състав, начело с председателя му съдия Ушев. Аргументите им бяха най-различни - от обвинения в пристрастност до съмнения в оказване на влияние. Отвод адвокатите поискаха и по отношение на спецпрокуратурата, спрямо чиито дори бяха изразени съмнения за корупция.

Според държавното обвинение обаче подобни искания са несъстоятелни, а аргументите за тях - силно преекспонирани.

По искане на обвиняемите предстои съдът да преразгледа наложените им мерки за неотклонение, които към момента са домашен арест. По време на заседанието Иванчева и Биляна Петрова се оплакаха, че заради мерките им за неотклонение не са успели да се включат в предизборните дебати за предстоящия местен вот.

Десислава Иванчева отново на съд (ВИДЕО)

На заместничката на Иванчева й били отнети конституционни права, тъй като не е била пускана за участие в дебати и телевизионни предавания по повод предизборната кампания.

Не регистрираха Десислава Иванчева за кметските избори

Самата Биляна Петрова подчерта още, че е била неравноправно третирана спрямо Иванчева, като съдът е позволил на бившия кмет да събира подписи за предизборната си кампания в разстояние на три дни, а на нея - само на един. Десислава Иванчева пък изрази солидарност със своята приятелка.

Разрешиха на Десислава Иванчева да участва в изборите

В крайна сметка съдът остави без уважение всяко едно от посочените основания за отвод, а заседанието продължи с исканията на двете страни за допускане на нови доказателства по делото. Сред тях са нови графологични експертизи, амбулаторни картони за здравословното състояние на Дюлгеров, което според защитника му непрекъснато се влошава, както и записи от камери. Обвиняемите искат от съда да провери и дали един от съдебните заседали на първа инстанция не е бил член на РИК или ОИК, както и дали имат някакви политически обвързаности.