Инспекцията по труда проверява и парламента
Инспекцията по труда проверява и парламента / снимкa: Sofia Photo Agency
От догодина се увеличават санкциите за нередовните работодатели, двойно ще се увеличат и проверките на инспекторите по труда, каза пред журналисти в Боровец директорът на Инспекцията по труда Гълъб Донев. Това означава, че всеки работодател, който нарушава законите, ще бъде подложен на по-голям риск от проверки.

Инспекторите на Инспекцията по труда не се притесняват да проверяват и държавни институции, каза Донев и добави, че ще се проверяват условията на труд и в Народното събрание: „Инспекцията по труда осъществява цялостен контрол по спазване на трудовото законодателство, независимо от това какъв е обектът на контрол, дали ще бъде администрацията на Народното събрание, дали ще бъде Сметна палата или друг държавен орган, та бил той и контролен”.

По време на семинар, организиран от КНСБ в Боровец, Донев уточни, че ще се проверяват служителите от администрацията на парламента, а не депутатите. Ще се проверява дали те работят на трудов договор, заплащането, работното време: „Доколко се спазва работното време, полага ли се извънреден труд, съответно заплаща ли се, отчита ли се”.

Гълъб Донев уточни, че проверката е редовна и не се прави заради съмнения за нарушения.