Игор Марковски не е изчакал разрешителното за търга на картини
Игор Марковски не е изчакал разрешителното за търга на картини / снимка: Sofia Photo Agency
Игор Марковски не е изчакал разрешителното за търга на картини
29571
Игор Марковски не е изчакал разрешителното за търга на картини
  • Игор Марковски не е изчакал разрешителното за търга на картини

Арестуваният снощи от полицията Игор Марковски е подал молба за разрешаване за провеждане на търга с картини на 15 май, но не е изчакал да получи разрешително. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му нямало строго регламентиран срок, в който трябва да се даде разрешение или да се отхвърли искането за провеждане на търг. Преди да бъде арестуван Игор Марковски заяви пред  "Дарик", че неговият адвокат е подал молба до Министерство на културата за извършване на тръжна дейност. По думите му той и съдружникът му Димитър Фицов, който също се намира в ареста, са регистрирани по стопанския закон и извършват такава дейност от 1990 година. Ето какво каза министър Вежди Рашидов:

„Не е дал. На 12 и на 15 май е дал молба. Аз направих проверка, това не е преди шест месеца, а на 15 май. Аз и Игор, и който й да е човек на изкуството трябва да спазим законите и правилата. И аз, когато правя изложба, отивам в националната галерия, взимам си разрешително, взимам си печатите, плащам си такса и пътувам като бял човек. За това нещо има обикновени законови порядки. Те трябва да се спазват. Получаването на разрешение не е нарушение. Всеки човек, който продава нещо, плаща данъци към държавата. Той е регулиран законов процес. Когато правя изложби аз отивам. Срокът може да бъде и 15 дни, и 20 дни, и два месеца. Зависи от трудността. Например сега ще докарваме Дега, да покажем една изложба на Дега и процедурата е много по-дълга. Това е една сложна, административна машина. Аз като министър няма да взема отношение като личност, когато не съм министър ще седна и ще ви давам дълги интервюта".

В закона за защита на културното наследство пише обаче изрично, че аукционистът уведомява министъра на културата за провеждане на търга най-малко 45 дни преди провеждането му. Също така всеки търговец на антики трябва да притежава лиценз от министерството за извършване на тази дейност.

Преди да бъде арестуван Игор Марковски заяви, че неговият адвокат е подал молба до Министерство на културата за извършване на тръжна дейност. По думите му той и съдружникът му Димитър Фицов, който също се намира в ареста, са регистрирани по стопанския закон и извършват такава дейност от 1990 година. В интервю за Дарик заместник-министърът на културата Тодор Чобанов заяви, че Марковски и Фицов са извършили нарушения по закона за културното наследство и дори вече са им предявени обвинения от прокуратурата.

Цялото интервю с Тодор Чобанов може да чуете в звуковия файл.