Христо Монов, бащата на убития студент Андрей Монов в центъра на София през 2007 г. заяви пред NOVA, че няма нищо против делото срещу Джок Полфрийман да се възобнови и тогава се надява присъдата да е доживотна.

"Полфрийман доказа с поведението си в затвора и след освобождаването си, че е непоправим и неговото място е в затвора, защото на свобода той пак ще извърши убийство“, каза Монов. По думите му, Полфрийман се чувства като герой у нас:

"Използван е от една групичка около Христо Иванов за политически цели. Като се върне в неговата държава, ще бъде това, което е бил и преди това - един лузър, без образование, който никой няма да познава. Тук той е герой и той се храни с това".

Полфрийман иска възобновяване на делото, не бил убил умишлено Андрей Монов

„Очаквах искане за възобновяване на делото за убийството на сина ми, защото както заявих и в съда, по време на първа инстанция, в случая въпросният убиец е с много тежка социопатия. Това е човек, който нито за миг не признава вината си. Той живее с мисълта, че е извършил нещо добро, убивайки човек”, посочи Монов.

„Странно ми е това искане на адвоката му, защото точно той на заседанието на 19 септември миналата година в присъствието на убиеца на сина ми е цитирал, че той е „приемал отговорността за собственото си криминално поведение и осъзнава фактите, допринесли за извършеното престъпление”, каза още той.

ВКС окончателно остави на свобода осъдения за убийство Полфрийман

И допълни: „Ето това е социопатът - когато му изнася, за да бъде освободен - той признава. Когато е освободен, той иска да бъде оневинен".

В искането на Джок Полфрийман за възобновяване на делото, Монов вижда „пъклен план държавата да бъде още повече злепоставена”.

„Ако се възобнови делото, той ще започне да води със своите добри приятели от Хелзинкския комитет безкрайни дела срещу държавата за това, че е бил несправедливо осъден, но от това няма да излезе нищо”, категоричен бе той.

По думите му в папките на делото може да се види, че няма нападнати роми. "В записите се вижда как един човек, който носи яке с две лица, който носи два панталона и се разхожда с нож и отвертка в джоба, напада една компания, в която е и моят син. Той излиза последен от подлеза, защото е останал малко повече в заведението, в което са били", каза още Монов.

Христо Монов: Калпакчиев извърши престъпление, Панов руши подмолно доверието в съда

Монов за пореден път настоя за оставката на съдебния състав, определил предсрочното излизане на Джок Полфрийман от затвора, като посочи, че то е подбудено не от съвест или от закона, а от външни зависимости.

"Съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева показаха, че те подкоповат един от стълбовете на държавността и нямат място в съдебната система, защото те не вземат решения по закон, а заради своите зависимости", отсече още той.

ВКС премълчал решението за сроковете на проверките на КПКОНПИ
nova.bg