/ БГНЕС
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи приеха депутатите на първо четене. Вносител на промените е Министерски съвет.

В мотивите се посочва, че необходимостта от изменение и допълнение на Закона за българските лични документи (ЗБЛД) произтича от необходимостта за улесняване на гражданите при предоставяне на услуги, свързани с издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Към настоящия момент в ЗБЛД (чл. 9, ал. 2) е предвидено, че при промяна на постоянния адрес от едно населено място в друго населено място в срок до 30 дни от издаването на нов документ лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС).

На базата на извършен анализ е установено, че е възможно да отпадне задължителното подаване на заявление за издаване на ново СУМПС при промяна на постоянен или настоящ адрес на дадено лице, тъй като данните по отношение на адреса могат да се удостоверят по електронен път в реално време.

С цел намаляване събирането на лични данни във връзка с предоставяните административни услуги, без да има действителна нужда от това, е предвидена и съответна разпоредба в закона. 

В хода на дебата в пленарната зала Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) помоли да обърнат внимание на законопроекта и във връзка с нещо, което е много дълго обсъждано в средите, които се интересуват от материята – равностойността на свидетелство за управление на моторно превозно средство и личната карта.

По думите му в закона за посочени като равностойни документи за удостоверяване на самоличност, но има някои неща, които трудно си съответстват. Има неща, които не се съдържат в свидетелството за управление на моторно превозно средство и които може би трябва да бъдат добавени вътре, като адрес примерно, коментира Манев. Според него този законопроект е важен за хората. За първи път отменяме крепостното право при издаването на документи за самоличност, добави той. 

Новите лични карти - с модерен дизайн, чип и защита от фалшификации

И според Божидар Божанов („Продължаваме Промяната – Демократична България“) законопроектът улеснява доста гражданите. Той добави, че между първо и второ ще трябва да ги доулеснят, и каза, че няма да се съгласи, че адресът трябва да го има в шофьорската книжка. Адресът на личната карта в момента се използва на практика само при гласуване, отбеляза Божанов. 

Маноил Манев коментира, че или махат свидетелство за правоуправление на МПС от българските документи за самоличност, или му дават всички необходими неща, които трябва да притежава, за да има абсолютната равностойност на личната карта.
Никол Николова/БТА