Министър-председателят Димитър Главчев коментира евакуацията на българи от Бейрут по време на днешното заседание на Министерски съвет.

"Добре е да се поздравим за успешната евакуация, която проведохме на българските граждани от Бейрут. Това е един добър пример при взаимодействие на институциите как може да се свърши една работа бързо и успешно", каза той. 

"Специално искам да откроя работата на Държавния авиационен оператор, перфектна работа на службите, специални благодарности на партньорските служби. Не мислете, че е само въпрос на късмет това, което се случи вчера. Абсолютно всяка една стъпка от самото началото до края на евакуацията бе съгласувана с партньорски служби и съюзници. Разбира се трябва и Господ да ни помогне, който в случая отново беше българин", каза още премиерът.

Той посочи, че обратен пример е взаимодействието между Столична община и АПИ. Премиерът каза, че те са решили да "си разчистват сметките" посредством медиите. "Появиха се съобщения, че са щели да бъдат въвеждани винетки на Околовръстното шосе, категорично няма да се толерират, ще се взимат мерки срещу ръководителя на институциите. Вместо да има диалог между всички институции, се опитват чрез медиите и гражданите, създава се заблуда, няма да се толерира такова поведение в никакъв случай", каза още премиерът.

"Категорично мога да заявя, че по време на това правителство нито е обсъждано, нито смятаме да обсъждаме винетки по Околовръстното шосе на София", категоричен бе Главчев.

Той коментира и откриването на граничен пункт "Калотина". "Наистина така трябва да изглежда всеки един пункт на територията на страната", каза той. "Калотина е еталон, по който трябва да се водим. Задължителна е реконструкцията на пунктовете, тъй като цялата мрежа от граничните пунктове е предвидена за 2,5 милиона превозни средства, а само миналата година са минали 4,5, а 2029 година се очаква да бъдат 10 млн, така че усилията, които полагаме са точно в тази посока", допълни премиерът. 

Главчев заяви, че от вчера функционира терминалът за втечнен газ в Александруполис. По думите му това осигурява стабилност и сигурност на доставките. В четвъртък министър Малинов ще присъства на първата такава доставка, която ще е за българския пазар. "Очаквам доклади от работните групи, които сме създали, за да можем да представим какви са резултатите и намеренията ни пред българската общественост", завърши Главчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня