Служебният премиер Огнян Герджиков и вицепремиерите Стефан Янев и Деница Златева представиха отчет за свършеното в рамките на мандата
Служебният премиер Огнян Герджиков и вицепремиерите Стефан Янев и Деница Златева представиха отчет за свършеното в рамките на мандата / БГНЕС
Герджиков: Нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на кабинета
93482
Герджиков: Нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на кабинета
  • Герджиков: Нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на кабинета
Служебното правителство оставя държавата с излишък от над 1 милиард и 600 милиона лева. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков на отчета на кабинета за извършеното през последните три месеца. Герджиков обяви, че е смятал да посочи за успех на правителството отпуснатите великденски надбавки за пенсионерите с най-ниски пенсии. Причината да не го направи е получената от аналитичен сайт критика срещу решението. Така служебният премиер иронично определи отпуснатите пари като „гаф” и обобщи, че с изключение на него са изпълнени смислени ангажименти от кабинета.
 
Герджиков: Няма принципна разлика между редовен и служебен кабинет

Спад в безработицата и престъпленията и увеличаване на приходите в НАП и Агенция Митници от месец януари до края на април в сравнение със същия период на миналата година. Това са част от постигнатите резултати, с които се похвали служебният премиер Огнян Герджиков на отчета на кабинета за тримесечното си управление.
 
"Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна в размер на 1,6 млрд. лева. С езика на финансистите - салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към месец април 2017 г. е положително. В приходната част на бюджета средствата са 785 млн. лева, което говори за добре работеща икономика", посочи служебният премиер.

Какво ще съдържа папката, която Герджиков подготвя за Борисов?

Обобщавайки свършеното от кабинета, Герджиков коментира и отпуснатите великденските надбавки за пенсионерите:
 
„Смятах да посоча като успех за правителството и великденските добавки за пенсионерите с най-ниски доходи. Но аналитичен и безпощадно обективен електронен сайт заклейми това решение. Кое ни давало право да харчим чужди пари – тези на данъкоплатците. Това тотално ми разби усещането, че сме направили нещо добро”, каза Герджиков.
 
Той смята, че кабинетът му е изпълнил смислени ангажименти с положително отражение върху стабилността на държавата, живота на хората и на бизнеса.
 
Герджиков: Оставяме държавата в много добро състояние

И заключи:
 
„И ако вие не можете, нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на петия служебен кабинет на страната”, каза Герджиков.
 
Служебният премиер каза още, че утре на сайта на Министерския съвет ще бъдат качени отчетите за свършената работа на всички министерства.