ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата е насрочена за 25 април (вторник) от 10:30 ч. в зала „Запад“ на Народното събрание. В настоящата седмица ГЕРБ-СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.

В края на миналата седмица консултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание приключиха. Според Конституцията след тях държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в парламента – ГЕРБ-СДС. Основният закон обаче не предвижда изричен срок, в който да стане това.

"България има нужда от работещ парламент и редовно правителство с ясни приоритети, дългосрочни цели и ангажимент и отговорност към тяхното постигане", заяви президентът. Според него създаването на редовно правителство гарантира устойчивостта и дългосрочната работа на парламента. 

"Най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. Няма да бъда кандидат за премиер, допълни Борисов.  

"Хората казаха – без ГЕРБ не може, но въпреки че са първи, не могат да управляват сами. Затова и ние прилагаме много търпение", увери той и призна, че ГЕРБ-СДС са поискали от Радев да забави връчването на първия мандат с няколко дни, за да може разумът да надделее и да има правителство. 

От своя страна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че ПП-ДБ не могат да дадат подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС.

"Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите, коментира той. При положение че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория", заяви Петков.

"Разбираме какво казва партията на Промяната, че няма да управляват с ГЕРБ при първия мандат. Но тъй като обратното броене започна, аз искам чрез медиите да уточним отговорът на един въпрос. ПП-ДБ казват, че с втория мандат искат да направят правителство, но с подкрепата на... кого? Молбата ни е към медиите да ги питате поименно с кого, защото формулировката с всички означава с никой. Много е важно за всички да знаем този отговор. Ако няма задкулисие, отговорът на този въпрос би бил много интересен", каза Борисов миналата седмица.

А президентът Радев още веднъж подчерта: "Въпросът с първия мандат е важен, но е по-важно държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор. Това, което тръгнаха да правят – повече диалогичност и търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България. Така че да, важно е времето на връчване на мандата, но по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи”.