Програмата за правосъдие и вътрешни работи, с която разполага в момента Министерския съвет е програмата, която ПП направиха в таблица на Exel. За нас беше голяма изненада съставът на срещата, защото нямаше председатели на парламентарни групи, нито оторизирани лица.

Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС след разговорите с представители на ПП-ДБ. За нея в парламента пристигна и Лена Бориславова. От думите на Атанасова стана ясно, че ГЕРБ очакват на срещите да идват лидери, както и да се подпише коалиционно споразумение.

Бориславова за изпратения СМС: Не прави чест на хората да цитират лична кореспонденция

"Не случайно срещата продължи не повече от 20 минути. За нас първо място стои въпросът за лидерска среща и подписване на споразумение, което според нас трябва да бъде коалиционно. Трябва да е ясно кой носи отговорността. На тази среща присъстваха лица, които дори нямат качеството на народни представители. За нас това беше смущаващо, защото те не могат да носят политическата отговорност. Тя се носи от лидерите, с подписи и ясни ангажименти", изтъкна Атанасова. 
 

томислав дончев и десислава
Георги Димитров

"Правителството на ПП е формирано благодарение на гласовете на ГЕРБ-СДС. Не случайно няма номинации за областни управители, все още не са номинирани всички заместник-министри, няма и формирани парламентарни комисии, именно защото съгласие не се постига. Министерският съвет си взимат някакви решения, назначават си някакви хора и ние считаме, че отговорности за тези номинации не следва да носим ние", добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Денков: При подбора на министрите и зам.-министрите ГЕРБ участваше на най-високо ниво

Няма формула, при която не споделяш властта, но искаш споделяне на отговорността, заяви от своя страна Томислав Дончев. "Ние носим отговорност, че сме дали живот и шанс на това правителство да съществува. Носим отговорност само за външния министър, който е наша номинация. Каква отговорност може да носи Десислава Атанасова за действията на Асен Василев? Това е несериозно. Ако се окажат верни сигналите, които получаваме, че се планират употреби на държавният апарат в помощ на една партия на местните избори в полза на друга партия, това наша отговорност ли ще бъде?", запита Дончев.

„Не ми се иска правителството да се превръща в някакъв комитет за трудоустрояване, както изглежда на моменти”, отбеляза депутатът.