"И при подбора на министрите и при зам.-министрите и при подготовката на управленската програма ГЕРБ участваше и участваше на най-високо ниво. Аз съм се виждал няколко пъти с тях, включително и в МС са идвали Десислава Атанасова, Томислав Дончев с Мария Габриел", това заяви министър-председателят Николай Денков пред журналисти в понеделник.

"Твърденията, че видите ли само ПП-ДБ взема решения, не са верни", категоричен е Денков.

Борисов: Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има

Така премиерът отговори на критиките на ГЕРБ. Припомняме, че в петък Бойко Борисов заяви "Аз след снощните впечатления се прибрах и ги помолих да ми извадят записа от тяхното съвещание. Те правят точно това, което е в записа - министри, техните зам.-министри, смяна на кадри в министерствата, съответно в агенциите, които изцяло контролират".

"Всички назначени министри и зам. министри са на базата на разговори и с консенсус, така че твърдението, че няма техни зам.-министри е меко казано преувеличено", допълни Денков пред журналисти.

Миналата седмица Борисов обвини ПП-ДБ, че правят чистки. "Данъчните служби, ние нямаме нито един човек там, митниците – нямаме нито един там, АДФИ, през МВР той има БОП, полиция, жандармерия, гранична, вътрешна сигурност и пак не им стига власт“, каза Борисов.

"Това което и политиците и журналистите знаят е, че има два начина да се вземат управленски решения. Единият е през лобизъм - когато идват познати и по различни начини успяват да убедят управляващите да вземат решения в полза на едни или други групи хора", заяви Денков.

По думите му това е една от болестите, които имаме при управление на нашата икономика.

"Самият факт, че Румъния, Гърция, балтийските държави в много отношения дръпнаха напред, както казваме в тяхната икономика и в цялостното им развитие показва, че този тип вземане на решение има своите негативи и в България трябва да го преодолеем", заяви премиерът.

"Единственият позитивен начин да се преодолее този начин за вземане на решения е да се стъпи на ясни анализи къде са проблемите - те се базират на научни подходи и решенията да се вземат така, че средствата да се използват възможно най-ефективно", каза Денков.

"Това е, което се опитваме да направим, това е и една от каузите заради които започнаха съвместните действия на прокуратурата, "ПП-ДБ". Надявам се тези усилия да успеят да увлекат и другите парламентарни сили, така че в края на краищата България да реализира този потенциал, който има", допълни премиерът.

На въпрос дали са готови за коалиционно споразумение, каквото е предложението на ГЕРБ или остават твърди на позицията си за декларацията от седем точки, Денков заяви "Това, което мога да кажа е, че работата в МС върви в доста конструктивен дух, обсъждаме спокойно с аргументи, така че по-скоро въпросът е свързан с реализацията на законодателната програма в НС".

ГЕРБ-СДС искат коалиционно споразумение с ПП-ДБ

"Разбира се, аз ще се включа в разговорите между парламентарните групи. Очаквам в най-скоро време да има среща, но механизма, за който става дума в декларацията на ПП-ДБ предполага ръководствата на парламентарните групи да изработят механизъм, който да реализира както законодателната програма, така и координацията между законодателната и управленската програма", заяви той.