ГЕРБ избира ръководни органи
ГЕРБ избира ръководни органи / снимка: БГНЕС

Третото редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на ГЕРБ започна в София, след като бе регистриран кворум от 1108 делегати. На форума присъстват членове на партията, кметове, общински съветници, евродепутати от ГЕРБ, дипломати. Избор на ново ръководство на ГЕРБ и промяна в устава на партията - това са най-важните точки в дневния ред на националната конференция на ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков откри националното събрание. Това е третото национално събрание на партията, което се провежда. Към този момент думата взеха единствено официалните лица, като в началото приветствие към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и към всички представители на партията отправи председателят на Християно-демократическото движение Ян Фигел, както и евродепутатът от групата на ЕНП и член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Аугустин Диаз Де Мера. Във видеообръщение имаше поздравления на френската делегация в групата на Европейската народна партия в ЕС Жан Пиер Оди, както и председателят на парламентарната група на Испанската народна партия Алфонсо Алонсо.

Председателят на партия ГЕРБ се очаква да закрие конференцията.

На този етап за председател на Изборната комисия на новото ръководство избраха депутата от ГЕРБ Емил Радев.

Въпросите са основно два: Ще остане ли Цветан Цветанов на поста заместник-председател на партията след скандалите през последните дни, свързани със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров? А също и какво ще се случи с останалите заместници в парламентарната група на ГЕРБ? Ще бъдат ли те и заместници на партията?

Друг важен въпрос е ще се потвърдят ли и слуховете за избора на водач на листата на ГЕРБ за евроизборите. Първоначално се говореше, че това ще бъде еврокомисарят Кристалина Георгиева, преди дни обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли тази вероятност, като обяви, че Кристалина Георгиева е достатъчно ценен кадър в ЕК и е добре да остане там. Бяха спрягани имената и на депутата Томислав Дончев, както и на самия Цветан Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов направи отчет на партията за свършеното до този момент. Малко преди него на трибуната Пламен Димитров от КНСБ разкритикува управлението на ГЕРБ в частта му "финансова политика" и по-точно политиката, провеждана от бившия финансов министър Симеон Дянков.

След 13:00 ч. започна и закритата за журналисти част на националната конференция на ГЕРБ. Очаква се да бъде избрано ново ръководство на партията с изборна комисия, както и да се направят обещаните от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов промени в устава на партията.