/ БГНЕС
В остър спор влязоха депутати от ГЕРБ и БСП в началото на днешното пленарно заседание. Поводът бе утрешният 1 февруари, ден за отбелязване на паметта на жертвите на комунистическия режим.

„На 1 февруари се навършват 75 години от Народния съд, действал в Царство България от декември 1944 г. до април 1945 г. Той е играл ролята на фактически орган на левия революционен терор, в абсолютно противоречие на Търновската конституция. Основната цел е била ликвидирането на евентуалните политически противници на режима, установен след окупацията на България от Червената армия“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Инициатива за „места на памет“ в София за жертвите и репресираните през комунизма

В декларация от името на парламентарната група той обвини бившата комунистическа номенклатура, че с управлението са превърнали най-стабилната страна на Балканите в довоенна Европа до фактически фалит.

БГНЕС

„Банкрутът бе официално обявен от комунистическия премиер Андрей Луканов през 1990 г. с мораториума, наложен върху външния дълг на страната“, отбеляза още той.

„Далеч преди това обаче, партията майка – БКП, е взела мерки да ограби държавните авоари чрез външнотърговските дружества, в което опит има и днешния председател на БСП, да се пребоядиса, да разграби спестяванията на народа чрез банковите фалити“, продължи с критиките си депутатът.

Бургазлия гневен от сърп и чук в центъра на града

Според него критиките на левицата към днешното управление са безпочвени, тъй като държавата е стабилна, а в хазната има „пари за черни дни“. „Ех, да може да ги докопате, пък много важно дали след това ще хванете белия автобус., когато, както винаги, ви гонят от управлението с камъни. Когато, другари и другарки, вече 30 години разигравате ролята на пречистени херувими и ангели бели, знайте, че нито един от греховете ви не е забравен“, обърна се той към депутатите от БСП в залата.

Отговорът на левицата не закъсня. „Респект към поетичното въображение на г-н Гърневски. За мен винаги е странно как антикомунистически есета може да чете човек, който е писал стихотворения във възхвала на комунизма“, контраатакува Александър Симов.

БГНЕС

Как НРБ уби разнообразието в кухнята

Според него Спас Гърневски е просто един „пролетарски поет“, а описваната от него картина на „просперитет и възход“ не е реална. „Две правителства на Бойко Борисов падат заради улични протести. И трето правителство е на път да падне, защото България е по улиците“, смята той.

„Всяка жертва на политически режим в България заслужава нашето уважение. Ние изказваме своя поклон пред всички загинали от политическо насилие. Крайно време е обаче да спрем да ровим в костите на тези хора, за да трупаме политически дивиденти“, призова Александър Симов.