Учениците, пострадали при взрива на магистрала в Болоня, вече се възстановяват. В болница остават три момчета.
 
Малко преди 18:00 часа местно време при най-тежко пострадалото българско момче отиде посланикът Марин Райков. 17-годишният ученик е настанен в клиника по изгаряния. Според посланик Райков състоянието на момчето е стабилно. Още 10 дни са нужни на лекарите, за да преценят дали младежът ще бъде опериран.

Най-тежко раненият в Болоня български ученик остава в болница за 40 дни
 
„След като минаха няколко дни, вече се чувстваме по-добре”, разказва пред NOVA друго от пострадалите момчета. „Вече всички са спокойни, което е най-важното. Очакваме тези, които са в болница, да се приберат”, допълва той.
 
След трагедията в Италия българските ученици постепенно се съвземат, а част от пострадалите се прибраха в лагера. Общежитието, в което са настанени българските ученици - общо 20, се намира на около 200 метра от мястото на взрива. Всички деца остават до 31 август в Италия, като 13 от тях от утре продължават стажа си, а останалите са под лекарско наблюдение.

Трима български ученици, пострадали в Болоня, остават в болница
 
Най-сериозно е състоянието на ученика с изгаряния по краката. „Докторите са на мнение, че към момента не се налага оперативна намеса. Никой обаче не може да се ангажира със срок колко време ще бъде в болница. Вече даже се чувства като герой, видя колко много хора са го търсили от България, започна да отговоря на обажданията”, обясни Татяна Кинджакова, директор на Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров” в Силистра.
 
В групата има и четири момичета. В момента на първите взривове две от тях се намирали в близкия магазин. Огънят избухнал, а едната спасила другата. „Възхитен съм от постъпките на такива деца”, заяви Росен Руфев, генерален консул на България в Милано.

Двама загинали и около 70 ранени при мощната експлозия в Болоня (СНИМКИ)
 
Групата вече се подготвя за изписване на последните трима пострадали. „Всички си помагаме, дошли сме като семейство”, заяви пострадалият.
 
По последни данни първата линейка е пристигнала на място на петата минута. Общо медицинските екипи са били 26. Ударната вълна е била толкова сериозна, че опожарила редица сгради в периметър от няколкостотин метра.

Оцениха на 10 млн. евро щетите от пожара и взрива край Болоня
 
Хората вече разчистват домовете си. Основната цел на властите е бързо изграждане на нов път. Това обаче може да продължи до пет месеца.
nova.bg