/ ThinkStock/Getty Images
Един български град заминава за Германия всяка година. Броят на сънародниците ни се увеличава със 17 000 годишно, като е достигнал общо над 300 000 души, съобщиха от КНСБ и алармираха, че расте броят и на нарушенията, свързани с условията на труд. Около 2000 българи са подали сигнали за нередности в консултантските центрове на синдиката във федералната република през 2017-та. Най-често срещаните проблеми са измами от страна на посредници, неизплащане на възнаграждения, невнасяне на социални осигуровки. Основно две са групите, при които се срещат нарушения на трудовите права – строителни работници и домашни помощници.
 
10-часови работни дни и извънреден труд в събота в продължение на три месеца без заплата. Такава е равносметката на Тодор Велков за трудовите му отношения с българската фирма „Телеком сервиз“, която го е наела за полагане на телекомуникационни кабели в Германия:
 
„Условията ни бяха разяснени тук, че ще получаваме на месец 1200 евро чисто, като храната си е за наша сметка. Квартира 400 евро на човек на месец, което ни се удържаше от заплатата. Отидохме, работихме и за 4 месеца, какъвто беше предстоят там, върнаха ни за почивка, после ни казаха, че сме свободни, че не им трябваме, получих само 700 лева“.

Историята на един млад учител, който избра да остане в България

 
Тодор Велков и колегите му са получили само едно командировъчно от фирмата и то след дълго настояване, а е имало работници, които са останали и без трудов договор. От „Телеком сервиз“ са обяснили, че вината е на германските фирми възложители, които не плащат за извършената работа. Инспекцията по труда е наложила административно наказание и разпоредила на некоректния работодател да изплати дължимото, но фирмата вече не е закрита.
 
С предимно такива случаи се занимават в центровете за консултации по проекта „Справедливо командироване“ на КНСБ в партньорство с германски синдикати, заяви Иван Иванов, който е консултант във Франкфурт на Майн.

Селски кмет замина да работи в чужбина, насрочиха нови избори
 
В работата си по проекта синдикалистите са се сблъскали с две групи случаи на нарушения на трудовите права, като едната са именно строителните работници. Често командированите от българска фирма получават възнаграждение, различно от това в трудовия договор. Работи се извънредно, включително в събота и неделя. Другата уязвима група са домашните помощници, при която се наблюдават драстични нарушения, заяви Нели Ботевска, главен експерт в отдел „Международно сътрудничество“ в  КНСБ. По думите ѝ някои от тях не се командироват по правилата, а голяма част не владеят немски език и не знаят какъв договор подписват.
 
Имахме много фрапантен случай с една жена, която беше изпратена да се грижи за болна от малария, без да знае, че ще се грижи за болна от малария. Отива там, пращат я в болница, като придружаващо лице на тази жена, тя седи един месец, след което си прекрати договора, защото това е опасно и за здравето ѝ. Освен това тя не беше получила възнаграждението си в пълен размер. Беше записано на гърба на трудовия договор, че ще получава 1400 евро, а договорът беше сключен за 520 лева и то не по реда на командироване, а по реда на други членове от кодекса на труда“, разказа Ботевска.
 
Според синдикалните експерти най-добрата защита срещу неприятности при работа в чужбина е знанието.
 
Те посъветваха възнамеряващите да работят зад граница да се запознаят с правата си, преди да заминат. Информация може да се намери на уебсайта на проекта „Справедливо командироване“. Приемен ден за консултации ще има в петък, 30 март, между 11:00 и 14:00 ч. в Централата на КНСБ на пл. „Македония“ 1 в столицата.