/ БГНЕС
Здравната каса ще решава за заплащането на болниците за карантината на пациенти с коронавирус
Надзорният съвет на НЗОК се събира следващата седмица, за да обсъди въпроса със заплащането на болниците на престоя под карантина на болните от коронавирус пациенти у нас, стана ясно от думите на председателя на съвета и заместник министър на здравеопазването Жени Начева.

В България вече са доказани общо 6 случая на заболяването – по двама болни пациенти има във София, Плевен и Габрово.

„Няма да допуснем лекарите да не си получат разходите за персонал в лечебните заведения за болнична помощ“, увери Начева и подчерта, че се обсъжда и възможността за въвеждането на клинична пътека само за лечението на това заболяване.

Очакват се резултати от 44 съмнителни проби за коронавирус в Плевен (ВИДЕО)

На този етап Касата няма да иска допълнителен ресурс от правителството, защото разполага оперативен резерв в размер на близо 100 млн. лева.

Относно доказаните два случая на заразени с COVID-19, настанени в „Пирогов“, Жени Начева увери, че лечебното заведение е изолирало мястото, на което да се лекуват болните, а дейността на останалата част от болницата е напълно нормализирана. Заместник-министърът на здравеопазването съобщи, че вече са осигурени и необходимите предпазни средства за медиците от Белодробната болница в столицата, за липсата на които алармираха самите те.

СЗО: Продължаването на училищните занятия може да допринесе за борбата срещу COVID-19

От здравното министерство правят и анализ на това дали трябва да бъдат закупени още обдишващи апарати и за кои лечебни заведения са необходими те. Ресурсът за това също е осигурен, обясни Жени Начева и подчерта, че в момента няма установена липса на такава апаратура, но ще бъдат осигурени допълнителни резервни количества.

На територията на страната има около 780 инфекциозни легла, но е създаден план за удвояване на техния брой, ако това е необходимо. Реанимационните легла също са достатъчни, уверяват здравните власти.