/ / iStock/Getty Images
Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Червения кръст смятат, че оставянето на училищата отворени може да помогне в борбата с коронавируса, защото така децата могат да бъдат обучени на превантивните мерки, предаде Франс прес.

СЗО, Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Детският фонд на ООН публикуваха ново онлайн ръководство, което може да се изтегля, с препоръки за защита на децата от коронавируса.

Грипната ваканция в София се удължава до 15 март

В наръчника се подчертава, че обучението може да насърчи учениците да станат застъпници на превенцията и на контрола на заболяванията в дома им, в училище и в тяхната общност, като обясняват на околните как да предотвратяват разпространението на вируса.

Трите организации подчертават, че указанията за училищата, приложени в Западна Африка по време на епидемията от Ебола през 2014-16 г., може да допринесат за избягване на зарази с вируса в училищата.

Драстични мерки в Киев заради коронавируса, регистриран е само 1 случай

Наръчникът дава списък с препоръки за учебните заведения и съвети към властите за изготвяне на спешни планове.

УНИЦЕФ призовава училищата да учат възпитаниците си как да се предпазват, например да си мият често ръцете, да избягват да си пипат лицето или да кашлят и кихат в носна кърпа или лакът.

90-годишен мъж е първият починал от коронавирус в Белгия

Организациите подчертават също, че децата трябва да бъдат държани далеч от училище, ако са болни.

В случай на затваряне на образователни институции, организациите препоръчват да се обмисли преподаването на учебните програми дистанционно, благодарение на методи като уроци по радиото.

Училищата, които остават отворени, трябва да почистват и дезинфекцират помещенията, особено канализацията и водоснабдяването, и да проветряват по-често.
БТА