Дворецът „Кричим” остава на държавата
Дворецът „Кричим” остава на държавата / снимка: БГНЕС, архив

Симеон Сакскобургготски окончателно се прости с двореца „Кричим”. Върховният касационен съд отказа да преразгледа решението си, с което имотът беше върнат на държавата.

Бившият премиер и сестра му Мария-Луиза бяха поискали магистратите да преосмислят решението си от миналата година, с което се приема, че Кричим е държавна собственост. Върховните магистрати не пожелаха да сторят това с мотива, че представените документи от защитата от стари заседания на Народното събрание през 1887 г. не могат да се приемат като нови доказателства.

Симеон Сакскобургготски заведе делото през 2008 г. Делата за собствеността на други царски имоти все още обикалят различните съдебни инстанции

На 22 октомври т.г. стана ясно, че вероятно царският дворец в Кричим ще бъде обявен за паметник на културата, след като експерти от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) влязоха там за първи път, за да изследват постройките и парка, където има редки растителни и животински видове. Т.нар. „Австрийска хижа”, първата постройка в имота, който през 1902-1903 г. тогавашният княз си харесал за развъдник на лопатар, вече е обявена за паметник на културата с местно значение. От тази постройка тръгва разрастването на имота, който сега се простира на 2000 декара.

Още през 2012 г. беше лансирана идеята дворецът да стане музей. Това не стана и дворецът остана заключен за посетители. Преди месеци се появиха информациите, че той е бил отключен от бившия финансов министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Двамата го ползвали като база за частни партита. Местните засичали дясната ръка на Бойко Борисов - Дянков поне веднъж месечно да завива от центъра на селото към царската резиденция. По идея на Дянков той беше частично ремонтиран.