Двойният убиец от Пазарджик: Моментът дойде, трябваше да убивам цигани
Двойният убиец от Пазарджик: Моментът дойде, трябваше да убивам цигани / Sofia Photo Agency, архив

„Моментът дойде, просто трябваше да го направя. Трябваше да убивам цигани. Тръгнах и вече нямаше връщане назад". Това заяви пред съда задържаният за жестокото двойно убийство на възрастна двойка в Пазарджик - Иван Николов.

Окръжният съдия Александър Александров наложи постоянна мярка „задържане под стража" на Николов, но той няма да остане в ареста, а ще бъде настанен за лечение в Специализираната психиатрична болница за лишени от свобода в Ловеч.

Жестоко убийство на възрастно семейство в Пазарджик

Поведението на 30-годишния мъж в съдебната зала беше напълно неадекватно. Заседанието премина при изключителни мерки за сигурност, като той бе окован в специални вериги, а трима полицаи постоянно го възпираха да не буйства.

Протестиращи роми: И ние сме българи, искаме справедливост!

Вечерта на 5 ноември той видял във Facebook видеоклип на българска песен и решил, че героите от видеото го призовават да излезе и да убива цигани, разказа мъжът в залата. Тръгнал и вече нямало връщане назад. Преди заседанието Иван Николов заяви пред журналисти, че познава жертвите си Асен и Василка като добри хора, че са му давали заеми до 80 лева, помагали са му. Съжалява за тях като хора, но не и за извършеното деяние.

Обвиняемият се гордее с това, което е направил, каза наблюдаващият прокурор Димитрия Ганчева.

Във фаталната вечер Николов тръгнал с ясното намерение да убива роми. Първо влязъл в къщата на своя позната - Мариана Чолакова, намираща се до дома на убитото семейство, но жената я нямало. Претърсил всичко и след това отишъл в къщата на Асен и Василка Илиеви, като в съдебната зала промени версията си и каза, че не ги познава.

Мъж простреля две жени с въздушна пушка в Пазарджик

Убийството на възрастното семейство е извършено изцяло от расистки и ксенофобски подбуди и за това са събрани достатъчно доказателства, заяви още прокурор Ганчева. Има реална опасност обвиняемият да извърши и ново престъпление, добави прокурорът, припомняйки, че на следващата сутрин след двойното убийство той е стрелял с въздушна пушка по събрали се жени, също ромки.

Николов е осъждан и преди за тежки престъпления, стана ясно още по време на заседанието.

През 2006 година е починала майка му, а той преживял загубата тежко. Оттогава се е отдал на наркотиците. Бил е на метадонова програма, но продавал метадона, за да си купува цигари. Според служебния му адвокат Иван Главчев във фаталната вечер Иван се изживявал като революционер и се смятал за длъжен да убива роми.

Други новини от Пловдив