Допълнителни 4-5 млн. лв. очаква здравния министър след актуализация на бюджета
Допълнителни 4-5 млн. лв. очаква здравния министър след актуализация на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Допълнителни 4-5 млн. лева очаква здравния министър след актуализация на бюджета
65391
Допълнителни 4-5 млн. лева очаква здравния министър след актуализация на бюджета
  • Допълнителни 4-5 млн. лева очаква здравния министър след актуализация на бюджета

Между 4 и 5 млн. лева допълнителни средства ще получи Министерството на здравеопазването след актуализация на бюджета, която евентуално би могла да се осъществи през есента. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева, като увери, че има обещанието на финансовия министър това да се случи. Андреева поясни, че до месец май бюджетът на ведомството е бил изразходван изцяло и никой не е мислил какво ще се прави в останалата половин година.

След актуализацията на бюджета министерството ще може да разчита на пари за лечебните заведения, защото някои от тях са в плачевно състояние, поясни здравният министър.

„Прави впечатление, че в последните години докато едни лечебни заведения са били свръхсубсидирани, други не са получавали нищо като сред тях има големи и значими болници. Такива са болницата в Хасково, психиатричните болници също не са получавали нищо и положението там е много тежко, пари не са давани за детското отделение в Александровската болница за деца с белодробни заболявания, които са стационирани в стаи с мухъл и влага. Въобще има много неща, за които трябва да се погрижим, с част от тези пари ще започнем изграждането на регистър за социално значими заболявания”, обясни министърът.

Андреева бе категорична, че от следващата година държавата ще даде субсидия на по-малките общински болници в страната.

„Аз и в Девин се срещнах с хора, загубили свои близки точно заради това. Защото нямат бърз и навременен достъп до лечебно заведение поне за оказване на първа помощ. Не може да се иска от спешните центрове да оказват всякакъв вид помощ, те оказват само спешна. Но понеже никъде не е разписано точно за какво те отговарят, се оказва, че понякога те вършат работата и на джипитата, понякога оказват първа помощ без тя да е спешна и така нататък”, поясни тя.

Министърът припомни, че повереното й ведомство е поело ангажимент от началото на следващата година да си върне инвитро процедурите, интензивните грижи и ваксините, които към момента се финансират от Здравната каса.