Фондът за асистирана репродукция се връща към здравното министерство
Фондът за асистирана репродукция се връща към здравното министерство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От следващата година фондът за асистирана репродукция ще се върне към Министерството на здравеопазването, каза ресорният министър д-р Таня Андреева по време на дискусия за репродуктивното здраве. В момента дейността на фонда се финансира от Националната здравноосигурителна каса.

Очаква се към септември да се осигури напълно оборудван реанимобил, с който да се транспортират недоносени деца, каза още тя, посочвайки, че цената му е 100 000 лева, които ще бъдат осигурени от икономии в здравното ведомство, съобщи vesti.bg.

Основните проблеми пред неонатолозите са организационни, като на първо място е недостигът на кадри, изтъкна д-р Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология. Голяма част от тях са над 45-годишна възраст, а и няма желаещи млади лекари да специализират „неонатология”.

Доц. Георгиева посочи, че това води и до невъзможност да се оказва денонощно наблюдение и помощ на недоносените деца. Липсват също така подготвени акушерки и медицински сестри, които да се грижат за тези бебета.

Друг проблем е оборудването на неонатологичните отделения, допълни доц. Георгиева. Тя уточни, че за недоносените деца, родени под 1000 грама се изисква транспортирането им до специализирано отделение, а невинаги има необходимото оборудване и квалифициран персонал, което е опасно за живота на детето.

Трябва да има фонд, чиято дейност се регламентира със закон, заяви д-р Атанас Щерев, национален консултант по асистирана репродукция. Фондът за асистирана репродукция трябва да работи към Министерството на здравеопазването, а не към Здравната каса.
По думите му е необходимо да има специалисти по репродуктивно здраве във всички големи болници.

Министър Андреева заяви още, че през септември се очаква да бъде публикувана наредбата за специализации на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. В нея се предвижда облекчаване на младите специализанти, особено в специалности, в които липсват кадри, допълни тя.

От 1 април 2009 г., когато се слага началото на Център „Фонд за асистирана репродукция” към здравното министерство, до днес са родени близо 3000 бебета инвитро, колкото е населението на един малък град като Калофер, съобщиха през март месец тази година ръководствата на сдружение „Зачатие”, Фондация „Искам бебе”, Център „Фонд за асистирана репродукция” и от Българската асоциация по стерилитет.