/ БГНЕС
Състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи. Основните фактори, влияещи негативно върху състоянието на отбранителните способности, са остаряло и неизправно въоръжение, техника и състоянието на окомплектоването на формированията с личен състав. Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2019 г., приет в парламента.

Каракачанов: Кризата заради коронавируса няма да се отрази на модернизацията на армията

Първи с критиките за недокомплекта и недостатъчната модернизация започнаха от лявата опозиция. "Българската армия марширува на едно място", обобщи депутатът от комисията по отбрана Николай Цонков от БСП.

"Не съм съгласен с Цонков", контрира Валентин Радев от ГЕРБ. Той изтъкна, че някъде другаде се крие причината за това, след като управляващите вдигнаха с 3 г. възрастта за военнослужещите, а заплатите бяха повишени с по 10% вече втора година подред. "Недокомплект от 26% за Сухопътните войски, които са гръбнакът на армията, много е. Но по едно време се говореше армията да е 28 000 щика. Нещо не се получава. Може пък да се окаже, че не ни трябват толкова щикове", отбеляза Радев.

Каракачанов: Военновъздушното ни училище може да бъде сред най-добрите в света

"Аз не бих искал да се съглася, че в доклада нищо не се променя, защото той може би прилича на предходните доклади от преди 3 години, които министър Каракачанов и неговото министерство внасят. Защото за трета поредна година увеличаваме заплатите на хората под пагон с 10%", опонира на БСП и Милен Михов от ВМРО.

"България в последните 150 години е имала един единствен съюзник и той се нарича българската армия. Казвам това, за да подчертая значението на темата", посочи народният представител. И напомни, че днес в света войните не започват по традиционния начин, когато нападателят джентълменски обявява ден и час на атаката. Днес България отделя 1,61% от БВП за отбрана, а през 2000 г. процентът е бил 2,7 от БВП, напомни още зам.-председателят на ВМРО.