/ ThinkStock/Getty Images
Директори на болници
97392
Директори на болници
  • Директори на болници
Общинското здравеопазване не е в колапс, а в „клинична смърт”, заявиха днес директори на общински болници, които заедно с неправителствени организации се обявиха срещу Националната здравна карта. Според тях документът, изготвен от екипа на настоящия ресорен министър Кирил Ананиев, не е обективен, тъй като в него не са взети предвид становищата на комисиите, изготвяли областните здравни карти. Въпросните комисии не са заявявали намаляване на леглата в болниците, а националната здравна карта отчита близо 6000 излишни легла.

Борисов към здравния министър: И на теб да ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен
 
Според здравните власти картата, изготвена от първо от бившия здравен министър Петър Москов, след което утвърдена от настоящия Кирил Ананиев, отразява реалните нужди на населението и посочва излишните болнични легла. След като документът влезе в сила касата няма да сключва договори с отделения или заведения, които според картата са излишни.

Това обаче е държавно регулиране и недопустима намеса на администрацията в здравеопазването, твърди д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Какви са идеите за модернизиране на спешната помощ?
 
Според д-р Кацаров целта на картата, изразена в числа, е да се спестят едни 360 млн. лв. от парите за здраве. Документът ще разпредели леглата, за които касата плаща по области, но не е ясно по какви критерии ще бъдат разпределени и болниците, чиито легла ще се съкратят, допълват от Сдружението на общинските болници. Организациите са категорични, че освен пациенти, здравната карта ще ощети и лечебни заведения.

Здравната каса с нови изисквания към болниците