/ БГНЕС, архив
Димов: Защитените граници на зона "Калиакра" трябва да останат такива, каквито са
94484
Димов: Защитените граници на зона "Калиакра" трябва да останат такива, каквито са
  • Димов: Защитените граници на зона "Калиакра" трябва да останат такива, каквито са
Границите, определени от Натура 2000 в защитена зона „Калиакра” трябва да останат такива, каквито са, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Въпреки че настоява за баланс между интересите на собствениците на земи и опазването на природните територии, Димов посочи, че не може всички да са доволни.

Кой заложи бомбата с Натура 2000? (ВИДЕО)

Продължават дебатите около казуса „Калиакра”. Нено Димов посочи още, че ще се търси златната среда между исканията на земеделските собственици и природните очертания.

Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

"При всички положения границите на Натура 2000 са определени и трябва да останат такива, каквито са", посочи министърът. По негови думи има участъци, в които границата на Натура 2000 върви по границата на кадастъра.

Ново очертаване на териториите по НАТУРА 2000 поискаха в Каварна от министър Нено Димов

"Не е нормално една природна граница да съвпада с начертана от човека административна граница. Трябва да се направи проверка и да се види действително ли съвпадат и там, където има съвпадения и ограничения, да се намери най-адекватната компенсация за територии на хората, които са собственици, и не могат да извършват определени дейности", добави Нено Димов.

Действащо гробище станало защитена зона по „Натура 2000”

Миналата седмица прокуратурата поиска отмяна на заповедта на Нено Димов за установяване на зона "Калиакра", с която се определят защитените Понто-сарматските степи.