/ Община Плевен
Започна дезинфекция на общински обекти и градски транспорт
В Община Плевен е прекратен приемът в детските градини и ясли, но Детската кухня ще работи и храната й ще се разнася по пунктовете, а Домашният социален патронаж ще продължи да обслужва с храна възрастните хора. Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански, съобщиха от Общината.

Ананиев: Случилото се в Плевен не отговаря на издадената от мен заповед

Той уточни, че във връзка с епидемичната обстановка с негова заповед е прекратен достъпът до общинските зали и стадиони за културни и спортни прояви. Сградата на общината и помещенията на изнесените общински звена се дезинфекцират, осигурена е дезинфекция на всички 54 тролейбуси от градския транспорт.

Същите мерки са предприети са Автогара - Плевен и Билетния център. Препоръчано е на частните автобусни превозвачи да извършат същото. Спартански каза, че не са получавали изисквания за дезинфекция на градската среда - паркове и улици. Ваканцията на учениците и университета ще бъде продължена по усмотрение на здравните власти.

Заради коронавируса: Организация в Плевен и Габрово за взимането на пенсиите от пощите

Според кмета, е важно гражданите да предприемат лични хигиенни мерки. Личният самоконтрол изисква не посещаване на затворени пространства. На частните предприятия и на търговците не можем да забраним дейности, подчерта Спартански.

В отговор на въпрос плевенският кмет каза, че "не са обсъждани мерки за блокада на Плевен". За последно градът е бил под обсада през 1877 г., припомни той. На друго питане за проблем с достъпа на граждани за лечение в болницата, Спартански заяви, че реално мерките за въвеждане на карантина на лечебните заведения действат от 24 часа, но очевидно има хора, до които не са достигнали въведените ограничения.

Напрежение пред болницата в Плевен, въведени са мерки заради коронавируса (ВИДЕО)

В следващите дни това напрежение ще отшуми, с оглед организацията, която е все по-голяма, е убеден кметът. Той смята, че по отношение на хронично болни, хора на химиотерапия и на хемодиализа, има специален режим на достъп и получаване на лечението, което е ангажимент на управителите на лечебниците.