В пленарната зала започна второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. По предложение на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев депутатите започнаха първо с обсъждане на преходните и заключителни разпоредби, където са промените в данъчните закони. След това те ще се върнат към рамката с приходите и разходите.

Вчера парламентът прие на второ гласуване бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за тази година.

Заложеният дефицит в проектобюджета на държавата, предложен от финансовото министерство, е до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания. Минималната работна заплата се запазва на 780 лева, предвижда се растеж на БВП от 1.8% и средна годишна инфлация от 8.7%.

Сред приетите от бюджетната комисия предложения са заплатите в МВР да се вдигнат с 10 на сто, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. 

Предвидени са и допълнителни средства за служителите в Държавна агенция "Национална сигурност". Частична компенсация ще има и за служителите в сектора на сигурността за положените от тях усилия и практически сериозното им обедняване.

Заложените приходи, помощи и дарения са общо в размер на 40 810 564 600 лв. Разход

След няколко удължавания на миналогодишния бюджет, в края на юли България ще има макрорамка за тази година. Днес в Народното събрание предстои да бъде гласуван и на второ четене законопроектът за държавния бюджет за 2023.

Петков, Иванов и Борисов рамо до рамо: Най-важното е, че ще има бюджет

Между двете гласувания възникна напрежение сред партиите, след като бяха внесени предложения, които изненадващо бяха одобрени от бюджетната комисия. Стигна се до там финансовият министър Асен Василев да заяви, че не подкрепя проектозакона в този му вид.

"След като не бяха приети мерките за данъчна събираемост, Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид", подчерта Василев.

Част от предложенията, постъпили между двете четения на проектозакона, предвиждат увеличение с до десет на сто на възнагражденията на работещите в някои сфери. Министърът предупреди, че има съмнения дали новият бюджет ще бъде изпълнен. Причината е, че депутатите отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи и така, според него, се поставя под съмнение идеята, че ще може да бъде достигнат дефицитът от 3%.

Ресорната комисия обсъди Бюджет 2023 на второ четене, ето какво решиха депутатите

Държавният бюджет е написан при дефицит от 3%, растеж на БВП от 1.8 % и средно годишна инфлация от 8.7.

Това наложи спешна среща между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, завършила с разбирателство. "Всички казуси по бюджета ще бъдат решени. Ще имаме бюджет, който наистина ще служи на българските граждани”, коментира след разговорите с Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков.