Народните представители спориха и в крайна сметка отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители. Промените в законопроекта предвиждат минималната работна заплата да се определя в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца.

При първото гласуване предложението на БСП получи подкрепата на 21 депутати. "За" гласуваха 19 депутати от БСП, един депутат от ИТН и един депутат от ПП-ДБ, "против" гласуваха 54 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 27 депутати от ДПС, 3 депутати от ИТН, а "въздържали се" 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 14 депутати от ПП-ДБ, 2 депутати от ДПС и 7 депутати от ИТН. "Възраждане" и независимият депутат не се включиха в гласуването. При прегласуването предложението на социалистите получи подкрепата на 22 депутати. "За" гласуваха 19 депутати от БСП, един депутат от ИТН и един депутат от ПП-ДБ, "против" гласуваха 53 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 29 депутати от ДПС, 3 депутати от ИТН, а "въздържали се" 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 12 депутати от ПП-ДБ, 1 депутати от ДПС и 7 депутати от ИТН. "Възраждане" и независимият депутат отново не се включиха в гласуването. По време на дискусиите възникна и спор дали увеличаването на МРЗ няма да доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в страната.

Георги Ганев от ПП-ДБ напомни, че по предложение на БСП вече имаме прието правило при определяне на минималната работна заплата и обясни, че в проектозакона няма оценки с колко ще се намали бедността и неравенството, а от друга страна основният аргумент е плавност. "Той не е достатъчно убедителен, за да спазим поне веднъж правилото", подчерта той.

Георги Свиленски от БСП репликира и посочи, че не се нарушава никакво правило. "Заинтересованите са българските граждани. 700 лв. МРЗ, спорът можехме да го водим ако ставаше въпрос дали МРЗ да е 2000 лв. или 3000лв. - кое от двете или кога. Тук говорим между 700 лв. и 850 лв. Говорим за 500 000 български граждани", подчерта той заяви, че тези хора работят на МРЗ. Свиленски заяви, че тези хора изнемогват, а те спорят дали МРЗ да е 700 лв. или 850 лв.

Румен Христов от ГЕРБ-СДС подчерта, че въпросът е принципен. "Въпросът е дали българската икономика, българските работодатели са в състояние да платят това рязко повишаване на МРЗ. Разбира се, че няма работодател, който да не желае неговите работници да получават колкото се може повече, въпросът е дали това е възможно.", каза той и обясни, че по отношение на инфлацията, тя спада, но спада по бавно у нас спрямо другите държави в ЕС. Според него винаги при по-рязко увеличаване на МРЗ на улицата винаги излизат работници, които остават без МРЗ, защото когато едно по-малко предприятие трябва да осигури повече средства за МРЗ то трябва да ги открие отнякъде.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в дебата и напомни, че в 48-то Народно събрание 42 пъти са внесли предложение за увеличаване на МРЗ и на 43-я път са успели. "Уважаемо мнозинство и правителство от вчера, вие нали сте евроатлантици, става въпрос за европейско законодателство. В момента в България въвеждаме европейско изискване МРЗ да бъде поне 50% от средната, значи не сте европейци. На думи да, но като трябва да се реши някакъв въпрос не", заяви тя и подчерта, че е станало ясно кой е ляв и кой е десен в парламента. "Да кажете, че няма да увеличим МРЗ, защото неравенствата намаляват и тези 500 000 хора са забогатели просто е цинизъм.", посочи Нинова и призова депутатите да подкрепят предложението.

Илиана Жекова от ГЕРБ каза, че според нея този законопроект трябва да се гледа точно днес преди да са приели закона за държавния бюджет.

Тома Биков от ГЕРБ отвърна на Нинова и каза, че отдавна не я е чувал да се изказва от марксистка позиция. "Факт е, че през последните 2 години успяхме да дестабилизираме публичните финанси, това не го отрича никой, вие от няколко седмици сте си поставили за кауза да имаме колкото се може по-висок бюджетен дефицит. Бюджетния дефицит не плаща сметката, той е дълг. Това, което вие предлагате е сметката да се плати пак от работещите", посочи той.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че той е последният човек, който ще защитава Асен Василев, но изказването му може да прозвучи така. "Вие сега се опитвате да му подлеете вода на новоизбрания финансов министър още първия ден в неговото министерство, защото се опитвате да му вдигнете разходите още преди той да е започнал да прави сметките на бюджета", посочи той. Добрев е категоричен, че трябва да се спазва финансовата дисциплина в страната и да не се правят ходове, които да увеличат дефицита над 3%. "Още веднъж искам да кажа, че не защитавам Асен Василев, но смятам, че вашето предложение ще доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в държавата", каза още той. 

Парламентът трябва да обсъди проект на решение за възлагане на министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички необходими действия пред "Централен депозитар" АД по вписването на безналичните акции от Община Варна в полза на държавата от капитала на "Международен панаир Пловдив", предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС) за тази седмица.

Точката за Пловдивския панаир е включена в проекта на програма по предложение на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Утре е първата сряда от месеца и съгласно правилника на НС парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се разглеждат по същество.

От ПГ на „Възраждане“ са предложили депутатите да обсъдят проект на решение за прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. От ДПС искат депутатите да разгледат на първо четене изменения в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, а от „БСП за България“ – на първо четене изменения в Кодекса на труда. 

Повдигат обвинения на кмета на Варна Иван Портних

В проектопрограмата на парламента е и проекторешение за промяна в състава на Комисията по конституционни въпроси, внесено от председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. Включено е и проекторешение, предложено от служебния кабинет, за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

В проектопрограмата за седмицата е първото четене на изменения в Закона за чужденците в Република България, в Търговския закон, в Закона за управление на етажната собственост, както и в Закона за пазарите на финансови инструменти. Предвижда се депутатите да обсъдят и законопроекта за ратификация на международен договор (LOA) BU-D-QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70“ по програмата FMS на САЩ. В седмичната проектопрограма е и ратификация на актовете на ХХVІІ конгрес на Всемирния пощенски съюз.

Предвижда се депутатите да обсъдят на първо четене и изменения в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за насърчаване на заетостта. В петък не е предвиден редовен парламентарен контрол. 
БГНВС, Теодора Цанева/БТА