Депутати искат комисия да разследва Първанов и Марин
Депутати искат комисия да разследва Първанов и Марин / Sofia Photo Agency, архив

60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими са поискали създаването на анкетна комисия за разкриване на истината около скандалните помилвания, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин.

Това става ясно от официалното прессъобщение от партията на Яне Янев РЗС.

"Скандалните разкрития за помилване на убийци, наркотрафиканти, изнасилвачи и други престъпници създаде предпоставка за пръв път в историята на новата демократична българска държава Парламентът да провери чрез анкетна комисия работата на президентската институция. България е парламентарна Република и само Народното събрание е в състояние чрез анкетна комисия да проучи и установи принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства, при които президентът и вицепрезидентът са упражнявали правото на помилване, опрощаване и даване на гражданство. 60 народни представители, при необходими 48 според правилника на парламента, са подкрепили с подписите си идеята за създаване на Временна парламентарна анкетна комисия за проучване дейността на президентската институция по упражняване правото на помилване, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за времето на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. Прозрачността в действията на всички държавни институции е в основата на демокрацията и правовата държава. Убеден съм, че анкетната комисия ще приложи справедливо и коректно този фундаментален принцип", се казва още в изявлението на Янев.

Скандалът около работата на президентската администрация във времето, в което тя бе оглавявана от Георги Първанов и Ангел Марин, започна в края на миналата седмица, когато БГНЕС публикува списък с помилванията на вицепрезидента Ангел Марин. От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления. В "Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. - 2011 г.", има и тотални парадокси като този, че указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила. От две години пък в. "Сега" съди същото това президентство, защото то отказва да даде имената на помилваните или поне на хората в комисията, които подготвят документите, посочва БГНЕС.

Вчера излезе определението на ВАС, с което от президента Росен Плевнелиев се изисква указа, с който Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство. Това решение на ВАС означава, че Първанов е бил длъжен да издаде указ, с който да възложи пълномощията на Ангел Марин. Председателят на Върховният административен съд (ВАС) Георги Колев вече каза, че ВАС смята да сезира Конституционния съд (КС) заради липсата на отделен указ.